Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Eric Clapton kopplade greppet

Publicerad
Uppdaterad
Blues, blues och åter blues.
Gärna för mig, så länge det är predikant Clapton som håller i mässan.

Det står "Clapton is God" på en avlagd skylt utanför entrén.
Antagligen fick fanset inte ta in budskapet till mästaren. Nu säger skylten inget som ­lärjungarna på plats inte redan vet. Dessutom är citatet, sprayat första gången 1967 i Londons t-bana, felaktigt.

Clapton har alltid varit mer predikant än gudom. Sedan han såg ljuset i början av 1960-talet, har han oförtrutet spridit bluesens ära. Ständigt denna blues.
Den ligger där och lurar invärtes hos Clapton och bubblar upp. På utsidan märks det att han kränger lätt på den utrullade ­mattan på scen och att ena knäet höjs då och då. Fingrarna talar ett annat språk.

Till en början är det lätt att knockas av gammal blueskraft. En stor anledning är hänget som rytmsektionen hela tiden ­håller intakt. Gadd och Weeks är tillsammans 130 år gamla. De får liv i klassiker som “Hoochie coochie man" och “Before you accuse me" som de vore nyskrivna. Tyvärr får ­klaviaturspelarna på scen mer utrymme ju längre kvällen lider. De är bra, men de är inte Clapton.
I början av Charles Browns “Driftin' blues" bänder Clapton akustiska strängar så folk ylar rakt ut i Globen. Jag förstår dem. En predikant förklädd till Gud har oss i sitt grepp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag