Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Einár har redan flowet och tekniken

Expressen träffade Einár innan kvällens konsert på Fryshuset.
”Förra året gick jag i skolan, nu står jag här”, säger Einár.
Foto: Anders Dahlbom
Einár.
Foto: OLLE SPORRONG

Som hitmakare är han redan framme. Som liveartist är han logiskt nog inte riktigt där än.

Einár ger Fryshuset mer en känsla av firmafest än ett sologig.

I januari släppte en okänd Einár ”Katten i Trakten”. Efter det har killen från Enskededalen tagit över svensk streaming. I veckan har han sex låtar med på Sverigetopplistan. Det innebär en relativt dålig vecka för rapartisten som sprutat ur sig egna låtar och samarbeten under hela året. När vi ser tillbaka på 2019 framöver är det ljudet av svensk ny hiphop vi kommer minnas. Vågen av unga artister utan uppbackning av traditionella skivbolag har fullkomligt dominerat landets lyssnande. 

En stor del av framgångsvågen delar Fryshusets scen den här kvällen med fixstjärnan. 

Konsert

Einár

Fryshuset, Stockholm

Publik: 1 900.

Vem: 17-årig rapartist från Stockholm som egentligen heter Nils Grönberg. Slog igenom stort i början av året med ”Katten i trakten” och har sedan dess växt till årets mest streamade svenska artist. 

Vad: Största egna solo-spelningen hittills på hemmaplan för Einár.

Einár själv har förberett sig i månader för sitt hittills största sologig. Scenen ramas in av en stor tredelad led-skärm som visar stiliserade bilder på Dalen Centrum, ammunition och rökmoln som skulle ge arga snickare huvudbry. Första halvtimmen är Einár själv i keps, grå hoodie och mysbyxor i centrum. 

En firmafest för svensk hiphop

Showen pendlar då mellan att det är en stjärna där uppe till att en helt vanlig sjuttonåring verkar kastats ut på scen. Allt sitter inte. Och varför skulle det? Klart sjuttonåringen inte är en fullfjädrad liveartist. Än. ”Förra året gick jag i skolan, nu står jag här”, som han själv säger.

Den andra delen av det åttio minuter långa giget drar mer åt en firmafest för svensk hiphop. Gäster som Jelassi, Adaam, Thrife, 1.Cuz, Adel och Dree Low släntrar in och gör sina hits och skapar en playlist över årets mest spelade låtar. Egentligen är det bara Sebbe Stakset och Greekazo som saknas av Einárs duettpartners. Mest publikjubel drar Dree Low ner, med så dags börjar luften tryta i lokalen. Inte ens ett vitt konfettiregn senare räddar energin.

Kvällen visar tydligt att Einár saknar livevana och lite vassare beats. Båda är saker som går att fixa. Flowet har han redan, tekniken likaså.

Killens karriär har ju bara börjat.

Låtlistan

Duckar Popo

Röda kulor

Headshot

Bro Code

F mitt Ex

Rör mig

Fusk del 2

Fusk

Härifrån

Katten i trakten

Hip Hop (med Adaam)

Inte samma (med Adel)

Skina (med Adel)

Seman7i (med Jelassi)

Vem kan ta den (med Jelassi & L1na)

Toucha Fame (me Thrife)

Pineapple Kush (bara Thrife)

Akta mannen remix (med 1.Cuz)

Försent (med (1.Cuz)

Nr 1

Dag Hammarskjöld (med Dree Low)

Min nivå (med Dree Low)

Pippi (bara Dree Low)

Drip 2 Hard

Nu vi skiner

Första Klass

LÄS MER: Så lever de populära SVT-profilerna i dag (PREMIUM)