Underfundig. Daniel Adams-Ray sjunger bättre än Snook-kollegan Oskar Linnros, skriver Expressens Annah björk i sin recension av Adams-Rays nya album. Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix
Underfundig. Daniel Adams-Ray sjunger bättre än Snook-kollegan Oskar Linnros, skriver Expressens Annah björk i sin recension av Adams-Rays nya album.  Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix

Daniel Adams-Ray - Svart, vitt och allt däremellan

Publicerad
Uppdaterad
Ett halvår efter Oskar Linnros hyllade soloskiva kommer Snook-kollegan Daniel Adams-Ray med sitt första egna album.
Och man undrar lite varför de ens splittrades.
Hiphopduon Snook splittrades 2007 på grund att de låg för långt ifrån varandra musikaliskt. Det låter lite lustigt när de tre år senare släpper ett varsitt album med precis samma lättsmälta popsoul.
Medan Linnros sedan uppbrottet producerat och skrivit musik åt bland annat Veronica Maggio, har Adams-Ray ägnat sig åt egna klädföretaget Lagom. Sinnet för den visuella estetiken överför han till musiken.

Årets andra solo-Snook är målad i regnbågens alla färger: den tar avstamp i 80-talsinfluerade, sprakande snyggsoulen "Svart" och slutar i vassa samhällskritiken "Vitt", som yr av Adams-Rays intryck från uppväxten i Nairobi, Kenya.
Däremellan hinner han med minst tre självklara hitsinglar.

Hans hiphopbakgrund visar sig tydligt i skickligheten i att vända och vrida på ord och sätta ihop dem till flertydiga, underfundiga meningar.
Adams-Ray sjunger bättre än Snook-kollegan och anslaget är varmare och har ett större djup. Och hade inte Oskar Linnros album kommit ett halvår innan, hade den här moderna schlagersoulen på svenska känts brutalt nyskapande.
Nu får Daniel Adams-Ray tyvärr nöja sig med att vara "han den andre" i Snook.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag