Carl Norén - Owls

Publicerad
Uppdaterad
Carl Norén siktar mot stjärnorna.
Och dalmasens ärliga uppsåt, referensrika pop och gedigna produktion tar honom en bra bit mot vintergatan.
De hade kunnat göra en Snook - gå solo bara för att ge ut två ganska identiska plattor på varsitt håll. Men det är ingen risk att brödernas (Sugarplum Fairy-Carl och Victor) solodebuter blandas ihop.
Av det jag hört av Victorious låter det som ett försök att bli Sveriges manliga svar på Britney Spears. Carl Norén har inga sådana intentioner. I stället har dalmasen lutat sig tillbaka, läst klassiker och bläddrat i dammiga lp-backar.

Jag tror aldrig jag hört ett så modigt album. Det är som om Norén gjort det förbjudna och siktat på att hamna bland "Blood on the tracks" eller "Darkness on the edge of town". Med målinriktning som en idrottsstjärna har han bestämt sig för att göra årtiondets rockplatta redan nu, käkat pasta, tvingat ned sin själ, hela sitt känsloregister och pressat fram allt han har till elva låtar.
Det hade kunnat sluta i en penibel katastrof.

Men tillsammans med producenten Mats Björke har han gjort ett sällsynt genomarbetat och tempovarierat album. Ballader med precis rätt mängd smör, luftig falsettpopi Coldplay-skolan, studsig 80-talspop och blottande Dylan-drömmar i "Tired of running pt.2" gör det lågmälda albumet till en given platta i den musikintresserades spellista. Kanske inte i nördens.
För någon "Blood on the tracks" är det förstås extremt långt ifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag