Bob Dylan - "Tempest"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bob Dylan.
Foto: ALL OVER PRESS

Rösten är visserligen ett fall för halsakuten.

Men ordekvilibristen Dylan försätter på ålderns höst att beröra som få.

Att titelspåret på Dylans nya ”Tempest”, som enligt upphovsmannen inte alls har någonting med Shakespeares ”Stormen” att göra, är lång som ett ösregn är inget anmärkningsvärt.

Neil Young kör just nu en sång från kommande plattan som är 25 minuter (”Walk like a giant”) och Van Morrison är och nosar på tiominutersgränsen på nya ”Born to sing”.


”Tempest” är ”bara” knappt 14 minuter lång. Det är i stället den 45 verser långa texten som förbryllar. Kom den till efter att Dylan tittat på 3D-versionen av Camerons film om RMS Titanic som gavs ut i våras? För texten är på många sätt ett referat av filmen, förvisso ett förbannat bra sådant.

Är det här en modern variant på sagan om kejsarens nya kläder? Eller finns det en underliggande mening här nånstans?

Driver han med oss? Ärligt talat vet jag inte.


Men han lyckas på något sätt gjuta liv i den slitna historien om båten som kör på ett isberg och sjunker som en sten. Dylans berättelse är betydligt mer fängslande än till exempel tv-serien i våras.

Det finns en låt till, av plattans totalt tio, som sticker ut. Det heter ”Roll on John” och är en hyllning till musikerkollegan John Lennon. En oerhört finurlig text om kändislivets avigsidor, tror jag.

”I heard the news today, oh boy…”, sjunger Dylan liksom Lennon.

Genialt.

Så bra är "Tempest" - låt för låt

Duquesne whistle

 

Dylan spisar Django Reinhart på ” Theme time radio hour”


Soon after midnight

Fest i rimstugan: “I’m searching for phrases to sing your praises”. ”It’s now or never more than ever”.


Narrow way

Dylan lyfter på hatten för Howlin’ Wolf och hans sidekick Hubert Sumlin som gick bort nyligen. ”Beyond here lies nothin’” del två.


Long and wasted years

”Shake it up, baby you gotta twist and shout, you know what it's all about”. Stor diktarkonst eller parodi? Underbar gitarrfras. Släkt med ”Brownsville girl”.


Pay in blood

Här nånstans ger han allt vad de stämbanden, som är varje halsdoktors mardröm, tål. Det kostar på att vara arg.


Scarlet town

Scarlet som i den scharlakansröda färgen på omslaget och som i Scarlett Johansson i ”When the deal comes down”-videon. Låten Lars Winnerbäck försöker skriva och Ulf Lundell borde skriva.


Early roman kings

Bo Diddley skrev ”I’m a man” sedan har alla från Muddy Waters och nu senast Bob Dylan använt bluesriffet.


Tin angel

Ett triangeldrama mästerligt berättat av en ordkonstnär. Skön pratsång och en av folkmusikens mest slitna melodier.


Tempest

Att melodin inte är särskilt originell – låter som något som blev över när Chieftains spelade in senaste skivan - är inget att fästa sig vid. Bob är Luke Kellys bror!


Roll on John

På nyhetsplats kunde man för ett par år sedan läsa om hur Dylan dök upp som vem som helst på en guidad tur till Lennons barndomshem i Liverpool. Dylan saknar sin vän – och det hörs!

BOB DYLAN - TEMPEST

Vem: Robert ”Bob Dylan” Zimmerman, 71, debuterade med ”Bob Dylan” för 50 år sedan. I skrivande stund befinner han sig ute på den så kallade Never ending tour. I afton spelar han i den amerikanska staden Holyoke. Han har sex barn och elva barnbarn. Tidigare i år fick han frihetsmedaljen av president Obama. ”The time they are a-changin’” från 1964 är den mest spelade av hans låtar på Spotify.


Vad: Uppföljaren till julskivan ”Christmas at heart” från 2009. ”Tempest” räknas som hans 35:e studioalbum, ”Biograph” och ”Bottleg series”, etc inte inräknat. Inspelad tillsammans med turnébandet förstärkt med David Hidalgo från Los Lobos. Bild på Carl Kundmanns staty i Wien pryder omslaget.


Släpps: 11 september.


Turné: Med Mark Knopfler i USA i höst.