Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björkman: En fin kväll med två stora artister

Det blev en riktigt fin kväll när Björn Skifs och Tommy Körberg möttes på nytt.Foto: Henrik Hansson
En kraftfull duett blir kvällens vackraste framförande.Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Två av Sveriges stora artister i en lekfull konsert med mycket humor och musik från 60-talet..

Det blir en riktigt fin kväll.

Skifs vs Körberg

Skansen, Stockholm
PUBLIK: 5 000 (utsålt)
VEM: Björn Skifs, Tommy Körberg och ett lysande trettonmannaband.
VAD: "Revanschen på Skansen", ett speciellt evenemang 50 år efter radions popbandstävling 1966. Skifs och Körberg möts, minns till 60-talsmusik.
SPELAS: Bara lördag och söndag också.

Den 26 augusti 1966 gick finalen i Sveriges Radios popbandstävling på Skansen i Stockholm. Alltså just denna kväll för hela 50 år sedan.

Det låter inte klokt, men jag minns faktiskt detta. Slam creepers med Björn Skifs vann, Maniacs med Tommy Körberg kom tvåa. Fast på den tiden kunde man bara banden, Skifs och Körberg kände man inte till.

Nu går returmatchen och för första gången står Skifs och Körberg på samma scen. Och det är inte två gubbar som stapplar in och minns de ljuva åren, det är två erfarna artister med stark utstrålning. De har inte bara sina stora röster i behåll, de sjunger bättre än någonsin.

De börjar med låtarna de tävlade med då.

Tommy, 18, gjorde Beach boys ”Don´t worry baby” och Björn, 19, sjöng Van Morrisons ”Go on home, baby”.

De tar avstamp i den där augustikvällen 1966, men fortsätter inte framåt, utan stannar nästan helt och hållet i 60-talet. Mycket är den då nya engelska popmusiken, som erövrade världen och de ville se ut som Kinks och Animals.

Kraftfull kärleksduett kvällens vackraste

Skifs gör en utflykt till amerikansk soul i ett starkt medley, Körberg minns att han upptäckte jazzen och sjunger snygga ”Summerwind” och musikerna blir ett storband.

Tillsammans gör de ett Beatles-paket, som låter förträffligt och publiken sjunger med.

De gör en en kraftfull kärleksduett av Righteous brothers ”You´ve lost that lovin´ feelin´” och Brian Wilsons ”In my room” blir kvällens vackraste.

Det är två timmar mycket god underhållning. Lustiga historier från tidiga ungdomen, båda har ju känsla och tajming för humor. Senare på kvällen blir de mer avslappnade och då dansar de spontana replikerna mellan låtarna.

Det är en fin kväll med två stora artister.

 

Betyg: