Rockperfektion. Thåströms spelning är som en spark i magen - precis som allt som är värt att minnas, tycker Annah Björk. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Rockperfektion. Thåströms spelning är som en spark i magen - precis som allt som är värt att minnas, tycker Annah Björk. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Björk om Thåström: Fan, fan, fan så bra

Publicerad

BRÅVALLA.Thåström gjorde sin enda spelning i år. Och ursäkta språket men fan, fan, fan vad bra det var.

Han säger ingenting mer än tack och tja. Och "nu ska vi se om jag klarar det här". Men det behövs inte mer. Integritet utesluter inte 100-procentig närvaro, och det är just den som gör Thåströms konsert extra bra i kväll.

Från att han ursinnigt bankar i gång konserten med en trumpinne, står dubbelvikt och mässar fram "Nere på maskinisten" till att han avslutar hela showen med en akustisk version av Ebba Gröns klassiker "Die Mauer".

Det märks att Thåström själv tycker det är viktigt att göra årets enda gig till någonting alldeles extra.

När han efter en och en halvtimmes rockperfektion kliver av, så avslutar ungdomsdragplåstret Avicii hela festivalen. En gång var det Joakim Thåström som var själva definitionen av ungdom. Och även om det har gått 34 år sedan första skivan, tror jag att det fortfarande ekar Ebba Grön-låtar ur smart- telefoner på festivalcampingen.

Men när Aviciis överdådiga euforikick fungerar som eskapism för kidsen, är Thåström den som vågar se livets djävul rakt i ögonen och omvandla det till lika orädd och svarta toner.

Därför är den minutiöst välproducerade konserten inte bara en angenäm upplevelse - utan också en hård spark i magen. Precis som det mesta som är värt att minnas.

De mörka molnen och regnet som strilar ned känns som en del av showen. Och det neon- blinkande pariserhjulet som Bråvalla hyrt blir en snygg kontrast till det tunga Thåström och hans band maler fram.

Musiken tystnar aldrig och Thåström står inte stilla en sekund.

De senaste årens självbiografiska solomaterial blandas upp med en Imperiet-låt och en gammal Ebba Grön-klassiker. Även om det hade varit kul att höra något nytt är det en vettig avvägning.

Bara Thåström-spelningen var värd festivalpengen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag