Bob Dylan på Waterfront i Stockholm Foto: LäsarbildBob Dylan på Waterfront i Stockholm Foto: Läsarbild
Bob Dylan på Waterfront i Stockholm Foto: Läsarbild

Bäst blir det när Bob Dylan tolkar sig själv

Publicerad

Kostymens broderier glänser, rösten darrar, bandet försöker hänga med så gott de kan.

Nej, det här är inte kvällen som Dylan skapar nya poetiska uttryck inom en amerikansk sångtradition. Däremot lyfter det när han tolkar sig själv.

Det där med poetiska uttryck var enligt Svenska Akademien huvudanledningen att Bob Dylan fick Nobelpriset förra året.

Samtidigt är det en mening han själv nog inte skulle skriva under på.

I samband med att Dylan för två år sedan gav ut ”Shadows in the night”, den första av nu tre släpp på raken med amerikanska evergreens, skrev han att han inte tolkar klassikerna. Han bara lyfter ut dem från skuggorna.

Till årets premiär av den evigt rullande turnén kommer han med en färsk trippel-platta med standards. En timme och femtio minuter efter att han vankat in på scen och allt tar slut har vi fått höra en enda låt från ”Triplicate”. Logik enligt Dylan.

Bob Dylan med band har innan Stockholm inte spelat på drygt fyra månader. Även om bandledaren säkert kan rycka upp de övriga mitt i natten för ett gig, låter det i början som det var just fyra månader sedan. Stämbanden rosslar mer än vanligt, konserten sätter sig aldrig helt. I ”Duquesne whistle” får han med utsträckta händer hålla tillbaka (en för övrigt utmärkt) George Receli bakom trummorna. Resultatet blir en låt som drar åt alla håll. Lite som konserten i helhet.

Som senast på Waterfront varvas crooner-stunder med Dylan-material från mer än femtio år. I egna låtarna tolkar han sig själv, drar som vanligt ut fraseringar och klinkar fram helt nya melodier. I Sinatra-numren står han med ena handen på mikrofonstativet som en krycka. Plötsligt är rösten klarare och ryggen lite rakare. Ändå kommer han allt för sällan innanför den broderade kostymen, långt in till de djupt liggande känslorna. Först i egna ”Love sick” faller allt på plats. Då står det en bruten man däruppe och öppnar upp sig helt.

Så en fullt godkänd premiär, med ett fantastiskt band och en pristagare som till söndagens konsert säkert är varm i kläderna.

Nu kanske han dessutom slipper Nobel-tjafset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag