Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alina Devercerski - "Maraton"

Alina Devecerski.
Foto: Jens L'Estrade

Varning för Alina Devecerski:

"Maraton" kan få alla andra album du hört i år att framstå som kraftlösa sterotyper.

FAKTA

Alina Devecerski
"Maraton"
Genre: Dans
Vem: Alina Devecerski, 29, har varit med i ett tjejband samt jobbat som dansare och koreograf. Hon är född i Serbien, men uppväxt i stockholmsförorten Sundbyberg.
Vad: Debuten är i huvudsak skriven av Alina och producenten Christoffer Wikberg. Albumets två avslutande spår bär även Kent-sångaren Jocke Bergs signatur.
Släpps: 19/11.
Om du gillar "Maraton", lyssna då på: Icona Pop "Icona Pop", Petra Marklund "Inferno", Maskinen "Framgång & efterfrågan".

Låt-för-låt

"Intro"

"Maraton"

"Vem tog dig hem"

"Flytta på dej"

"Det e dark nu"

"Facka ur"

"Ikväll skiter jag i allt"

"Jag svär"

"Ärligt talat"

"Krigar precis som du"

Innan lobbyorganisationer i USA fick igenom kravet på att vissa album förtjänade varningstexten "Parental advisory: Explicit content" så löd den vanligaste uppmaningen på skivomslagen "To be played loud".

Det är möjligt att "Maraton" hade åkt på det förstnämnda klistermärket om skivan landat i Amerika, men det är det andra rådet som gäller här:

Denna skiva bör spelas högt.

Som lågmäld bakgrundsmusik gör sig låtarna inte alls. De förvandlas till enerverande tjatter. Alina låter bara gapig.

Men höj volymen ett par snäpp, kliv in i Devecerskis värld och stäng ute den vanliga - och en alldeles formidabel popdebut öppnar upp sig.

Alina Devecerski skriver underhållande texter. Med ett direkt tilltal som möjligen bottnar i hiphop men låter punk. Hon fyller låtarna med attityd och kraft, med sorg, glädje och ilska. Utan att framstå som tillgjort effektsökande.

När man lyssnat igenom "Maraton" får man lust att skeppa vidare de flesta av skivorna i höstens skivflod till Friskis & Svettis vattengympa för seniorer.

Sommarhiten "Flytta på dig" satte tonen, men fortsättningen är betydligt mer varierad än debutsingelns uppföljare "Ikväll skiter jag i allt".

"Det e dark nu" är en lysande mörk electropopballad, "Facka ur" och "Vem tog dig hem" låter mer Kent än de två spår Jocke Berg faktiskt varit med och skrivit, "Ärligt talat" är gammal new wave-pop korsbefruktad med house.

"Maraton" varar bara i en dryg halvtimme men är, kort och gott, en oemotståndlig debut.


VECKANS SKIVOR:

NUNSTEDTS URVAL


The Weend - "Triology"

Genre: R'n'B.


El Perro Del Mar - "Pale fire"

Genre: Pop.


Feist med flera - "The Twilight Saga: Breaking dawn part 2".

Genre: Soundtrack.