Adele under premiären i Belfast. Foto: Wenn / IBLAdele under premiären i Belfast. Foto: Wenn / IBL
Adele under premiären i Belfast. Foto: Wenn / IBL
Snart kommer superstjärnan till Sverige. Foto: Wenn / IBLSnart kommer superstjärnan till Sverige. Foto: Wenn / IBL
Snart kommer superstjärnan till Sverige. Foto: Wenn / IBL

Adeles röst är ingen myt eller ett rykte

Publicerad

BELFAST.

Håll i biljetten till Adele på Tele 2. Håll i den hårt.

För här kommer en av årets konserter.

”Hello, it’s me”. Jag tror aldrig jag har hört tystnad så tydligt som efter hon droppat de bekanta orden ur sin monsterhit. Det är sekunderna innan Adele gör entré på sin premiär för den gigantiska världsturnén på 105 spelningar. I glittrande långklänning stiger hon upp ur en platå mitt i den lilla arenan. 13 000 nordirländare håller andan. Sen bara rinner hela konserten rakt ur Adeles lungor ner i småfrusna britter och tinar upp dem.

Premiären hålls i SSE Arena i Belfast hamn. Det är en hyfsat liten lokal som bor granne med Titanic-kvarteren. Bara några meter från arenan byggdes amerikaskeppet som sjönk redan på sin jungfrufärd 1912.

Adeles röst är ingen myt, inget rykte. Den är verklig som en tornado som sliter åt sig all uppmärksamhet i sin väg. Jag tror jag har svårt att andas när hon sjunger. Det är som hon samlat hela seklets misslyckade kärlekshistorier och längtan i sina två lungor, förädlat dem och därefter portionerar ut dem i ballader.

Det hade räckt med Adele och en mikrofon på scen. Men det här är inte en sådan show. Allt är påkostat, detaljrikt och lika välsmort som Adeles stämband. Uppbackningen är ett enormt band med stora stråk och blås-sektioner, gitarrer, bas, trummor och körsångerskor. På transparenta dukar visas nya, subtila visuals för varje låt. Och när konfettiregnet lämnar publiken med ”Rolling in the deep” är också det med finess. På lapparna står handskrivna textrader ur Adeles låtkatalog.

Där är nivån.

Mellan låtarna snackar hon. Snabbare än någon, charmigt ironisk och ständigt skämtande. Det är en av alla maffiga kontraster.

Med debuten hyllades Adele slarvigt i samma retrovurm som Duffy och Amy Winehouse. För Adele är varken dåtid, samtid eller framtid. Hon är mixen av tidlös och samtidigt pånyttfödd varje morgon. I balladerna för hon vidare Whitney Houstons arv. Med ”Hello” är hon så bred att ingen kan komma undan och så briljant att heller ingen kan avfärda. ”All I ask” och ”Skyfall” är låtar som jag inbillar mig hade krossat kristallglasen på Titanics öfvre våningar.

Adele får förlänga turnén. För exakt alla borde få uppleva samspelet mellan Adele och kören i ”When we were young” live. Alla borde få lyssna på tystnaden i väntan på ”Hello”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag