Adeles fjärde platta är en triumf

Adele släpper ”30” i dag.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

På ”30” öppnar upp Adele dörrarna till sitt allra innersta.

Resultatet är en känslomässig och musikalisk triumf.

42 procent av brittiska äktenskap slutar med skilsmässa.

När Adele var tre år gammal blev hennes föräldrar en siffra i statistiken. Pappan lämnade familjen, en händelse som som satte djupa spår hos den framtida världsstjärnan. När hon nu i vuxen ålder själv går igenom samma trauma, vet hon därför vad det kan innebära för nioårige sonen Angelo. 

Tidigare har jag gillat Adele (det är svårt att inte göra det). Med ”30” är det första gången brittiska sångerskan släpper en platta som får mig att verkligen lyssna.

I en intervju med Apple music säger Adele att hon på plattan hamnar på ställen som närmast kan vara farligt utlämnande för en så känd person som hon är. 

Lyssna på ”My little love” så förstår du varför. Till stråkar och dova trummor hör vi telefoninspelningar Adele gjort med Angelo när de pratar om allt det svåra. Om hur mamma mår, om att hon alltid kommer att älska honom mer än allt annat. Det är som att vi kommer närmast läskigt nära mor och son, helt utan skyddsvallar.  ”Mama’s been having a lot of feelings recently”, säger Adele till sin son. ”Like how?” undrar han. Resten av ”30” är Adeles sätt att försöka förklara. 

Att gå igenom en skilsmässa är inget ovanligt men det i sig gör det inte lättare för alla inblandade. Adele skriver om depressionen när allt tagit slut, när alla löften inte längre är värda något. Om hur hon ligger paralyserad på golvet och inte orkar. Och då är det ändå hon som lämnade honom. 

Många stjärnor placerar sig på ouppnåeliga piedestaler. De allra största stjärnorna får däremot sina livserfarenheter att kännas allmängiltiga, som att du och jag lätt kan relatera till vad de varit med om. På skivan tar Adele oss igenom sin personliga katastrof ut på andra sidan. Hon stänger sista dörren i det här kapitlet av livet med oss som vi vore nära vänner. 

Nu är det inte bara texterna som lyfter. Vi får några förväntade Adele-ballader med framför allt en rätt brokig ljudbild som pendlar mellan tillbakalutad r’n’b och stråkarrangemang från femtiotalet. Samplingen av jazzpianisten Errol Garner i ”All night parking” blir ett snyggt mellanspel. Med ”30” bryr sig Adele inte alls om att fånga upp en TikTok-generation utan vänder sig till trettioplussare som går i terapi. Resultatet hamnar någonstans mellan Judy Garland och Amy Winehouse, mellan klassiska melodier och modern produktion. Det är inte musik för Angelo i dag utan texter för honom att läsa som vuxen.

Allt ställs på sin spets i balladen ”To be loved”. Adele säger att hon inte ens kan lyssna på låten, det blir för mycket. Knappast kommer hon att sjunga den live heller, med tanke på hur vrider ut precis allt ur stämbanden. Efter det kan hon bara andas ut, se framåt och landa i att hon faktiskt kan älska sig själv igen i avslutande ”Love is a game”. 

Det sista vi hör innan ”30” skruvas ner efter en knapp timme är Adele som sjunger ”I’d do it all again”. En gång till, resan var trots allt värt det.

En passande slutpunkt för Adeles triumf till fjärde platta.

ALBUM

Adele

30 

Betyg:

ADELE

Vem: 33-årig sångerska från norra London som slog igenom med dunder och brak med debutplattan ”19” och är sedan dess en av världens mest säljande artister. Vunnit 15 amerikanska grammys och innehar mängder av listrekord.

Vad: På fjärde fullängdaren samarbetar hon bl a med svenskarna Max Martin, Shellback och Ludwig Göransson.