Anders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger. Foto: JAN ELLSINGERAnders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger. Foto: JAN ELLSINGER
Anders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger. Foto: JAN ELLSINGER
Foto: JAN ELLSINGERFoto: JAN ELLSINGER
 Foto: JAN ELLSINGER
Foto: JAN ELLSINGERFoto: JAN ELLSINGER
 Foto: JAN ELLSINGER

”Macken” – förbluffande fräsch och rolig

Publicerad

För alla fans är detta en fest med Roy & Roger.

Och Anders Eriksson är suverän.

Det är jubileum – eller rättare sagt, det var jubileum för Galenskaparna & After Shave. Deras teater, Lorensbergsteatern i Göteborg, fyllde 100 och det var 30 år sedan ”Macken” blev tittarsuccé. 

Det var 2016 och jubileumsshowen pågår fortfarande i Göteborg, i Stockholm och i höst åter till Göteborg. 

”Macken” är ett fenomen, men jag är inte säker på att det självklart är underhållande för den som inte känner sig hemma  i tv-serien. Några sketcher känns lite långa, något sångnummer också.

Men i stort är denna scenversion av tv-seriens sex avsnitt förbluffande fräsch och rolig i sin blandning av rapp dialog, bra låttexter och en stor dos lekfull crazyhumor.

 

LÄS MER: Så gick det efter tv-serien "Macken" 

 

Redan som tv-serie var ”Macken” faktiskt en sorts musikal. I varje avsnitt fanns ett par sångnummer och de två största, Per Fritzells ”Man ska ha husvagn” och Knut Agnreds ”Jag vill ha en synth, farsan”, var ju hits på sin tid och får publikjubel bara figurerna gör entré.

 

MUSIKAL

Macken

Cirkus, Stockholm

PUBLIK: 1500

VAD: Scenversion av tv-serien "Macken", som 1986 var en tittarsuccé och stort genombrott för humorgruppen Galenskaparna & After Shave. 

VEM: Anders Eriksson, Jan Rippe, Claes Eriksson, Per Fritzell, Knut Agnred, Lars Belscher, Charlott Strandberg. 

SPELAS: Cirkus, Stockholm till 12 maj, i höst åter på Lorensbergsteatern, Göteborg.

Jag hade också mycket nöje av countrylåten, ”Truckdriving song”, som Per Fritzell gör med överdrivna gester, den smäktande ”Det är vattenpumpen, Gerd” och så ”Trumdåren”, där ingen vet var Knut Agnred med trumman tar vägen. I går slutade han i Michael Jacksons ”Bad”. 

 

Handlingen, då? Jo, en blå 240 står i vägen, en vit Opel är försvunnen och ett motorvägsbygge kan rasera macken. Inte mycket, men det är miljö och dialog, som är ”Macken”. 

Mitt i finns Roy & Roger, Anders Eriksson och Jan Rippe, som är samspelta och har stor närvaro. Rippe uppträder med gipsad fot, men fungerar ändå väl som vägg för Anders Eriksson, som med minspel, pauser och rytm i repliken visar upp en imponerande komisk tajmning. Han är mycket rolig.

Extranumret är förstås den gungande ”Gött å leva” med publiken i spontan allsång. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag