Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lysande Adam Pålsson bär upp nya TV4-serien

Adam Pålsson bär upp en svajig serie, skriver Expressens Mattias Bergqvist. Foto: Black Spark/C More
Adam Pålsson TV4 och C Mores nya originalserie ”Dirigenten”. Foto: Robertas Daskevicius

Adam Pålsson är lysande i ”Dirigenten”. Han bär en serie som har problem med balansen och därför trillar omkull några gånger på väg in i mål. 

”Dirigenten”, TV4:s och C Mores nya originalserie baserad på Camilla Grebes och Paul Leander Engströms bok ”Dirigenten från S:t Petersburg”, är en spänningsserie med muskler och lagom djupsinne.

Här försiggår oftast något annat än det man först tror, även om det mot slutet är ganska enkelt att se trådarna som leder till sanningen. 

Adam Pålsson gör huvudrollen som Tom Blixen, en svensk finansman som valt Moskva som tillflykt efter en avgörande händelse på hemmaplan. Det har format hans personlighet, självförtroende och lynne; när insidan ständigt kan krackelera måste det yttre vara gjort av pansar.

Adam Pålsson är naturligtvis rätt man för den typen av roll. Han kan som få och med små skiftningar i sitt skådespeleri låta ett bländande skal skvallra om hemligheter som hittas långt in i själen. 

Detta märks än mer när Tom Blixen pressas från alla håll och kanter: hans självsäkra rustning och tvångsmässiga vinnarskalle kastar in honom i en värld av korruption och maktspel.

 

Två böcker till finns i den trilogi som serien baseras på. Foto: Black Spark/C More

Regissören Mikael Håfström bjuder in till en lika smutsig som välstädad värld med en grådaskigt visuell ton som förändras i takt med att kostrasterna mellan landsbygd och stad ska skärskådas. Ett berättargrepp som håller samma seriens tematik på ett fint sätt. 

Men trots allt detta finlir svajar ”Dirigenten” stundvis och då störigt märkbart. Här finns bland annat ryska stereotyper, irriterande bombastisk dialog - vid ett tillfälle är leveransen skrattretande dålig - och ett näpet avslut som inte motsvarar den spänning som byggts upp under resan dit. 

Det finns ytterligare två böcker i den trilogi som kalas Moskva-noir och som Camilla Grebe och Paul Leander Engström skrivit. 

Skulle Adam Pålsson och Mikael Håfström vilja hoppa på tåget än gång till är jag den första att köpa biljetten. 

För med förbättringar kan en uppföljare till ”Dirigenten” bli något utöver det vanliga. Som det är nu är serien inte riktigt där. 

”Dirigenten”

Regi: Mikael Håfström, Johan Brisinger, Mårten Klingberg

Manus: Alexi Bardy, Mia Ylönen, Mikael Håfström, Max Barron, Piodor Gustafsson

Med: Adam Pålsson, Christopher Wagelin, Karolina Gruszka, Linda Zilliacus och Georg Nikoloff med flera. 

Premiär: Första fyra avsnitten blir tillgängliga 24 december på C More. På nyårsafton kommer resterande fyra. Premiär i TV4 den 9 januari.