Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Labero slösar med snygga trick

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ELD ÅT FOLKET. Joe Laberos nya show "Inferno" bjuder på en hel del hisnande nummer, men magikern hade vunnit på att dra ned på snacket. Foto: JONAS BORG
Foto: Jonas Borg

Inferno, det kanske är lite att ta i. Men att Joe Labero är en jävel på att trolla, det kan man inte komma i från.

Inför sin nya show har Joe Labero utlovat sådana proportioner av eld och magi att jag i princip förväntar mig att lämna Hamburger Börs med svedda ögonbryn. Men de utplacerade brandsläckarna och den inledande säkerhetsgenomgången är mest ett spel för gallerierna. Rädd blir jag aldrig.

Däremot så balanserar det "Mad Max"-kitschiga temat upp Joe Laberos vulgopersona på ett bra sätt. Bäst blir det när han och eldartisterna Burnt out punks blir riktigt ambitiösa och målar upp hela scener: Joe Labero ber oss stirra in i en spegel, trollar en näsduk igenom den. Sedan rullar han fram en mansstor spegel, "en portal", som han själv får försvinna igenom. Det är som att få se filmen "Stargate" live. En bultande fantasydröm. Likadant gillar jag en av de inledande scenerna där Joe Labero får Elin König Andersson från Burnt out punks att sväva likt en dödligt vacker vampyrängel.

Men han borde ha stannat vid det spektakulära. Tyvärr så vill Labero gärna visa upp precis allt han kan - från korttrick till att trolla med duvor. Dessutom pratar han för mycket. Joe Labero saknar tyvärr komisk tajmning och skämten får mig faktiskt att längta efter en grimaserande Carl Einar Häckner. Manuset är svagt och showen hade behövt en mer sammanhållen dramaturgi för att riktigt suga tag. Istället för att bygga stämningar låter man bara numren avlösa varandra, det blir ett slösande av snygga trick.

Man vill ju bli förundrad. Som när Burnt out punks dansar en suggestiv elddans till Massive Attacks "Angel", allt medan en enorm änglavarelse med brinnande vingar kommer allt närmre. Jag är som hypnotiserad. Ända tills Labero bryter illusionen med nån pajig ordvits.

FAKTA

SHOW

"Labero Inferno"

VAR: Hamburger börs, Stockholm.

VAD: Premiär för magikern Joe Laberos show med eldtema och inspiration från Marocko.

VEM: Joe Labero och eldartisterna Burnt out punks.

TRE HÖJDARE

1 Burnt out punks dansar med eldfacklor till Massive Attacks "Angel". En ängel med enorma brinnande vingar skrider långsamt in och omfamnar en av dansarna. Så vackert och ödesmättat. Man håller andan.

2 Joe Labero pressar sig själv genom en "portal". Det är nästan som att han förvandlas till ett stycke tyg som sen försvinner genom en stor spegel. Spännande och lite komiskt på en och samma gång.

3 Vampyrscenen. När Labero får Burnt out punks enda kvinnliga medlem att sväva upp i luften ser det både enkelt och estetiskt ut. Som baletten "Svansjön", men med vampyrer. Om Labero bara hade kunnat hålla sig från de "läskiga" minerna hade det varit perfekt.