Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Hjärter dam” – maktspel om det förbjudna

Foto: Rolf Konow SMPSP / © Rolf Konow SMPSP
Foto: Rolf konow / © Rolf Konow
Foto: Rolf konow / © Rolf Konow

Expressens Maria Brander recenserar och sätter betyg på veckans film ”Hjärter Dam”.

Anne (en fantastisk Dyrholm) lever ett perfekt liv. Hennes advokatbyrå är specialiserad på fall med barn och unga, hennes man Peter (Krepper) är läkare, och tillsammans har de ett par söta tvillingflickor. De bor i en ljuvlig sommarskogsdunge i en villa inredd i mörkblått och mässing, och fyller sällskapsytorna med ett umgänge värdigt vilket livsstilsmagasin som helst. 

Så bryter verkligheten in i form av Peters son från ett tidigare förhållande. Gustav (Lindh) är en strulig gymnasiekille som inte bott med sin pappa på åratal. Men innanför det hårda skalet finns charm, och i sin längtan bort från tristessen, gör Anne snart det mest förbjudna – hon inleder en relation med sin samtyckande, men minderårige styvson. 

Sexscenerna mellan kvinnan och den unga pojken är så explicit konkreta att de solklart är menade att uppröra. Men djupast i ”Hjärter dam” (som bland annat vann stort på Göteborgs filmfestival) skär det psykologiska maktspelet: Stegvis förvandlas Anne från god till ond, och får det att verka så obehagligt enkelt att ens tankar omöjligt kan sluta mala efteråt.

HJÄRTER DAM

Drama

Danmark. Av May el-Thouky. Med Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper. Längd: 2:07. Från: 15 år.