Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grand Theft Auto V

ENORM VÄRLD. Det tar nästan 15 minuter i realtid att köra sportbil från Los Santos hamnområde till utkanten av öknen.

Tidernas mest omsusade spelserie är tillbaka och det med besked. 1,7 miljarder kronor har det kostat att utveckla och Expressens spelredaktör Petter Hegevall menar att det varit värt varenda öre.

SPEL

ACTION

Grand Theft Auto V

Plattform: PS3 / Xbox 360.

Ute nu.

Så BRA ÄR GTA-SERIEN

Grand Theft Auto

Trots ultrapixlig grafik som redan vid releasen doftade fränt av lastgamla sopor var DMA Designs debuttitel en intressant sådan som lade grunden för en av tidernas bästa spelserier.

Grand Theft Auto II

Uppföljaren till det omdebatterade första spelet innehöll större stad, något bättre grafik och jämnare svårighetsgrad men står sig trots detta som spelseriens kanske mest intetsägande del.

Grand Theft Auto III

Steget in i 3D var ett stort kliv framåt för "GTA" och för Rockstar som gick från en liten och relativt okänd spelstudio till en av spelvärldens främsta. Benhårt manus och en dynamisk spelstruktur gjorde del tre till en milstolpe i spelhistorien.

Grand Theft Auto: Vice City

Neonljus, Mötley Crue, ljusblå kostymer, maffiasnack och massor av hårspray präglade det Scarface-inspirerade "Vice City" där motorcyklar introducerades för första gången.

Grand Theft Auto: San Andreas 

Rockstar hämtade inspiration från "Boyz N The Hood" och "Menace 2 Society" inför utvecklingen av "San Andreas". Resultatet var ett expansivt och explosivt äventyr proppat med personlighet.

Grand Theft Auto IV

Den underbara fyran kretsade kring Niko Bellic och hans väg uppför karriärstegen inom den undre världen. Ett varierat, balanserad, variationsrikt och framförallt manusmässigt briljant spel.

En pensionerad bankrånare med en familj som avskyr honom. En färsk biltjuv som aspirerar på en karriär som yrkesbrottsling samt en vilt skrikande fullblodspsykopat som lever för att skjuta poliser och stjäla pengar - Välkommen till "Grand Theft Auto V".

Rockstar Games oförskämt populära och otroligt omsusade spelserie är tillbaka och givetvis är även den femte delen proppfull av provokativ samhällssatir, mord, kriminalitet och oväntat mycket silikonbröst. Rockstar gör sannerligen inte spel för alla - men har under åren närmat sig berättandet, karaktärerna, dialogkvaliteten och själva tonen i filmer som "Pulp Fiction", "Heat" och "Goodfellas".

 

"GTA V" handlar som sagt om tre individer som vi för första gången i spelseriens mångåriga historia kan skifta mellan när man vill under det 35 timmar långa äventyret. En snillrik detalj som gör ett redan mästerligt actionäventyr ännu bättre. Knäppgöken Trevor är den skoningslösa av de tre, drar ofta nytta av sin karriär som stridspilot medan Michael är den rutinerade karriärsbrottslingen som har rånat banker hela sitt liv och är lika kalkylerande som socialt slipad. Franklin är ungtuppen som drömmer om ett liv som gangster, med allt vad kvinnor, pengar och bling heter. Tillsammans utgör de en trio som är lätt att tycka om, och som alla balanserat på en hårfin gräns mellan förutsägbara stereotyper och nyanserade antihjältar.

 

Rent spelmässigt så handlar det precis som vanligt om bilkörning, eldstrider och en och annan lapdance. Spelmekaniken är mer välslipad än någonsin tidigare och staten San Andreas som "GTA V" utspelas i har fyllts till bredden av liv, dynamik, artificiell intelligens och variation. Samspelet mellan karaktärerna samt omfattningen som Rockstars underbart läckra berättelse paketerats i kommer inte att göra någon besviken. Tillkommer gör läcker design, fantastisk grafik och strålande bilfysik. Det råder liksom ingen tvekan om att världens coolaste spelserie aldrig mått bättre.