Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Getingbetyg: Så bra är nya Jurassic world

Något av det bästa med den förra ”Jurassic world”-filmen var att den, förutom blodtörstiga dinosaurier, innehöll ett smart metatänk kring hur publikens ständiga sug efter mer och extremare underhållning till slut leder till civilisationens undergång. 

Med ”Fallen kingdom” har vi på sätt och vid nått den punkten. För här finns alltför lite av det National Geopgraphic-nördiga stoff som gjorde den allra första "Jurassic Park"-filmen till en svindlande naturfilmsupplevelse på anabola, och desto mer mörker, action och överdrivna skräcködlor. 

Handlingen är i princip en småtrött kopia på den i ”The lost world”: Efter katastrofen med dinosaurieparken, så har de levande attraktionerna lämnats åt sitt öde utanför Costa Rica. Allt medan mänskligheten splittrats i två läger som vill antingen fridlysa eller låta dinosaurierna dö. In från kulisserna kommer så de ljusskygga kommersiella krafterna som, oförmögna att lära av historien, tror på att ta forntidsdjuren till fastlandet för att ondskefullt exploatera dem.  Något som våra gamla dinovänner Owen (Chris Pratt) och Claire (Bryce Dallas Howard) givetvis inte kan förhålla sig passiva till. 

Men när dinosaurierna främst blir samhällsproblem, handelsvara och mördarmaskiner, går också den där känslan av förundran och mirakel till stora delar förlorad. Här finns inga syremättat gröna naturscenerier eller andaktsfulla möten med hundratals miljoner år av evolution. 

Den klassiska scenen där de majestätiska djuren behärskar vidderna, ackompanjerade av episk John Williams-musik, verkar man i princip ha glömt. Istället dränks vi i tropiska störtregn, lava, rök, och en oförmåga att hushålla med effekterna. (Ett myller av gigantiska dinosar behöver ju nödvändigtvis inte kännas mer omvälvande än en.)

”Fallen kingdom” är därmed en besvikelse, men den är inte dålig. Den innehåller ju trots allt både dinosaurier och Chris Pratt på bästa charmiga Harrison Ford-humör. 

Säkrare underhållningskombo  än en illmarigt leende skräcködla, lite välplacerat dinoslem och en hjälte som kan tala med hungriga raptorer, finns troligtvis inte. Och i avsaknad av mer existentiellt bultande hjärtslag, är det ändå rätt mysigt med lite lekfullt nafsande huggtänder.

 

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

Äventyr

USA. Av J.A. Bayona. Med Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Toby Jones, Jeff Goldblum. Längd: 2:08. Från 11 år

 

Så bra är skådespelarna:

Chris Pratt

Filmens absoluta höjdpunkter är alla scener där Pratt tämjer dinosaurier. Den där kombinationen av livsfarligt uppdrag och lättsam attityd, osar av så mycket nostalgisk matiné att man typ blir kär.

 

Bryce Dallas Howard 

Det är helt klart ett plus att hon sluppit stilettklackarna från förra filmen, och fått ett par rejäla stövlar på fötterna. Men lite trist är det ändå att hon nu är vanlig vettig tjej, istället för isdrottning som i förra filmen.

 

Jeff Goldblum

Har så lite tid på vita duken, att ryktet om den coola stjärnans återkomst börjar kännas överdrivet. Men man är glad för det lilla, det är man ju.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!