Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MACALL B. POLAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HELEN SLOAN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: HELEN SLOAN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HELEN SLOAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HELEN SLOANE / AP HBOFoto: HELEN SLOANE / AP HBO
 Foto: HELEN SLOANE / AP HBO

”Game of thrones” tillbaka – så bra är premiären av säsong 7

Publicerad

”Game of thrones” tog två steg framåt i slutet av säsong 6. Nu tar serien ett bakåt i en säsongspremiär som är bra, men där allt för lite händer. 

”Ska vi börja?”

Det är de sista orden i premiäravsnittet av ”Game of thrones” säsong 7. Och för all del, låt oss börja, för som det är nu och med en säsongsöppning som denna, har vi inte kommit speciellt långt.

I mångt och mycket är ”Dragonstone” inte mer än en lite uppdaterad repris av händelserna i ”The Winds of Winter”, seriens sjätte säsongsfinal. Två steg framåt och sedan ett steg bak, kan man säga. Samtidigt ryms en del humor, några förträffliga skådespelarinsatser och inte minst och som vanligt scenografi och visuellt frestande sekvenser som visar varför ”Game of thrones” är världens mest påkostade tv-serie.

Som en påminnelse: ”Game of thrones” har alltid tagit sin tid. Rollfigurer ska placeras på rätt plats, konflikter får pågå för att plötsligt nå klimax och hämnd, den ljuvaste av känslor för många av seriens karaktärer, serveras helst riktigt kall. Serien har också en tendens att låta rollfigurer vila, tänka efter samt diskutera eller bråka om det som har varit och det som ska komma.

”Dragonstone”, som alltså är titeln på seriens sjunde säsongspremiär, är ett sådant avsnitt. Förvånansvärt lite händer, vilket känns som slöseri med tanke på att ”Game of thrones” nu har sju avsnitt i stället tio att spela med.

Flera rollfigurer har visserligen tagit sig stora avstånd fysiskt, men mycket mer än så är det inte. I stället är det med små rörelser som ”Game of thrones” återigen flyttar sina kvarvarande schackpjäser, något som slutar i besvikelse eftersom intrycket inför årets omgång har varit att fokus ska ligga på det storslagna, på avgörande händelser, på handlingskedjor som rasslar och ett berättande som omedelbart ger effekt och konsekvenser.

Men det sagt: ”Dragonstone” är inget dåligt avsnitt. Flera scener är ljuvligt komponerade – ett montage fick mig till och med att skratta – och i det stora hela känns det gött att ”Game of thrones” är tillbaka.

”Ska vi börja” är de sista orden i ”Dragonstone” och svaret på frågan är självklart ja. Nu är det verkligen dags att ”Game of thrones” växlar upp och låter inspirationen flöda i ett tempo som vi inte har sett tidigare.

Det här var säsongens förrätt. Nu måste huvudrätten komma snabbt och då på det finaste av fat för att stilla hungern.

”Game of thrones” säsong 7 har premiär 17 juli hos HBO Nordic och C More. Det här är en spoiler-fri recension av premiären – en längre text med detaljer och tankar kommer senare. 

 

 

Mattias Bergqvist

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag