Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yo, Tambien – jag med

Spanska "Yo, Tambien."

KOMEDI

Land: Spanien.

Av: Antonio Naharro, Álvaro Pastor.

Med: Lola Dueñas, Pablo Pineda.

Längd: 1.43.

På den sociala myndigheten välkomnas en ny medarbetare, Daniel. Han är examinerad från universitetet och har speciella, förhoppningsvis nyttiga, erfarenheter – han har Down's syndrom. Första dagen tror skrivbordsgrannen att allt är ett misstag.
Men Daniel är van – och blir genast förälskad i den som gör bort sig. Snart är hon hans nära vän i en komplicerad och sårbar relation som med möda manövrerar i ett hav av fördomar.
För det här är inte specifikt en berättelse om Down's syndrom utan mera om den längtan efter gemenskap och närhet som är gemensam för alla. Ett avvikande utseende och en misstrogen omgivning är svåra hinder i sökandet efter lyckan.
Ingen 34-åring vill bli behandlad som ett barn – och "Vadå annorlunda? För att jag är akademiker, eller...?" Med klarsyn och bitter ironi hanterar Daniel sin situation. Han är inte en bättre människa på grund av sitt handikapp, men inte heller dummare eller hjälplösare. Leva vuxenliv får han i praktiken inte göra.
Pineda är utmärkt i huvudrollen och partnern Dueñas lika övertygande – en kvinna som i hela sitt vuxna liv flytt från traumatiska barndomsupplevelser och älskat med många men älskat få.
BERNT EKLUND