"Yarden"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Måns Månssons filmatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden, har redan hyllats internationellt.

Måns Månssons filmatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden, har redan hyllats internationellt. Det är samhällskritik med snygg science fiction-känsla.

Filmatiseringen av Kristian Lundbergs roman ”Yarden”, visades för någon månad sen på filmfestivalen i Berlin, och har hyllats av de internationella kritikerna. Måns Månsson (”Hassel – privatspanarna”) har regisserat, vad som kan beskrivas som ett avskalat destillat av boken. Berättelsen om poeten som sumpar den egna karriären, och tvingas söka försörjning på en bilimport nere i Malmös hamn, är förvånansvärt lite känslodrama, och präglas snarare av en lågmäld science fiction-ton.

Enda sättet att överleva

Arbetarna på Yarden reduceras snabbt till robotar med nummer i stället för namn. De har inga rättigheter, enbart skyldigheter.

Och den minimala timlönen vägs upp av ett bonussystem, som snarast är ett angivarsystem. Förräderi framstår snart som det enda sättet att överleva.

Vansinnigt snygg

Samhällskritiken serveras inte direkt inlindad, men är vansinnigt snygg presenterad. Vår huvudperson 11811 (suveränt spelad av Anders Mossling) har något av en hjälteaura, hur misslyckad han än är i tonårssonens anklagande ögon. På kvällarna dyker vår namnlöse poet i havets alla nyanser av blått, och ljuden, följer honom till jobbet där klinket och klonket får en farligare metallisk ton.

Bilarna är en blänkande hård ocean. 11811 är bara en orange prick. Han finns nästan inte.

Yarden

Drama

Sverige. Av Måns Månsson. Med Anders Mossling, Hilal Shorman, Axel Roos, Robert Bengtsson, Alexandra Zetterberg. Längd: 1:20. Från: 15 år.