Måns Månssons filmatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden, har redan hyllats internationellt.
Måns Månssons filmatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden, har redan hyllats internationellt.

"Yarden"

Publicerad

Måns Månssons filmatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden, har redan hyllats internationellt. Det är samhällskritik med snygg science fiction-känsla.

Filmatiseringen av Kristian Lundbergs roman ”Yarden”, visades för någon månad sen på filmfestivalen i Berlin, och har hyllats av de internationella kritikerna. Måns Månsson (”Hassel – privatspanarna”) har regisserat, vad som kan beskrivas som ett avskalat destillat av boken. Berättelsen om poeten som sumpar den egna karriären, och tvingas söka försörjning på en bilimport nere i Malmös hamn, är förvånansvärt lite känslodrama, och präglas snarare av en lågmäld science fiction-ton.

Enda sättet att överleva

Arbetarna på Yarden reduceras snabbt till robotar med nummer i stället för namn. De har inga rättigheter, enbart skyldigheter.

Och den minimala timlönen vägs upp av ett bonussystem, som snarast är ett angivarsystem. Förräderi framstår snart som det enda sättet att överleva.

Vansinnigt snygg

Samhällskritiken serveras inte direkt inlindad, men är vansinnigt snygg presenterad. Vår huvudperson 11811 (suveränt spelad av Anders Mossling) har något av en hjälteaura, hur misslyckad han än är i tonårssonens anklagande ögon. På kvällarna dyker vår namnlöse poet i havets alla nyanser av blått, och ljuden, följer honom till jobbet där klinket och klonket får en farligare metallisk ton.

Bilarna är en blänkande hård ocean. 11811 är bara en orange prick. Han finns nästan inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag