"X-men – Days of future past"

ACTION/SCI-FI i 3D

USA.

Av Bryan Singer.

Med Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy, Peter Dinklage, Patrick Stewart, Ian McKellen.

Längd: 2.12. Ålder: 11 år.

Vem har inte fantiserat om att kunna resa tillbaka i tiden och göra om, göra rätt så att framtiden blir något annorlunda? I "X-men: days of future past" är det just det man försöker åstadkomma för att förhindra en total utplåning av mutanterna.

New York ligger söndertrasat efter år av strider mellan människor och mutanter. Jättelika robotar, som kan kapa mutanternas krafter, skövlar avvikare på löpande band jorden runt. Genom kortare tidsresor lyckas några få undgå eliminering men en längre tripp till dåtiden krävs för att skriva om historien.

Uppdraget landar på Logan som ska återvända till 1973 där han tillsammans med en alkoholiserad Charles Xavier och en inburad Erik Lehnserr ska försöka hindra Mystique från att starta det som nu håller på att sluta i katastrof.

Logan "åker" och vaknar i en vattensäng. Hans polisonger är yviga och hans kropp är ännu inte invaderad av adamantinium. Han har landat i rätt tid och uppdraget kan börja.

Bryan Singer är tillbaka i regissörsstolen sedan "X-men 2" och tar oss med till tiden efter trilogins prequel "X-men: first class".

Historien börjar lite sentimentalt och bitvis övertydligt men drar snart i gång med full kraft. Effekterna är strålande, både i de storslagna actionscenerna och i närbilder av Mystiques förvandlingar. Nutiden är tecknad i mörkare färgskala, medan dåtiden är ljusare och ger plats åt både humor och känslosamma sekvenser som tar karaktärerna lite längre än tidigare. Vi får dessutom bekanta oss med Quicksilver, en karaktär man gärna haft med sig under hela tidsresan.

Filmen är inget för den som inte redan är invigd - här krävs att man har koll på karaktärer och händelser sedan tidigare. Men även för ett inbitet X-men-fan gäller det att hänga med i svängarna och låta bli att tänka så mycket på hur saker hänger ihop. Och satsar du på att bara åka med har du två timmar riktigt bra underhållning att se frame mot.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Hugh Jackman

Hans karaktär Logan är lika älskvärd och svårflirtad som alltid men har här ett uppdrag som tvingar fram ett visst mått av mognad. Den evigt unge Wolverine gör sig perfekt i 70-talsmiljö.


Michael Fassbender

En alltigenom strålande skådespelare som skramlar liv i Erik Lehnsherr på bästa sätt.


Jennifer Lawrence

Övertygar som Raven/Mystique och visar återigen prov på att vara både stenhård och sårbar på samma gång, blå eller inte.


Peter Dinklage

Filmens skurk som tänker tjäna storkovan på att förgöra mutanter. Gör dock större intryck som Tyrion i "Game of thrones".