Wrath of the titans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Liam Neeson spelar guden Zeus.
Foto: Warner Bros.

Actionäventyr, 3D

USA

Av: Jonathan Liebesman

Med: Sam Worthington, Liam Neeson, Rosamund Pike, Ralph Fiennes, Édgar Ramírez, Toby Kebbell
Längd: 1 t 39 min
Åldersgräns: 11 år

Kritikerkåren var ganska enig i sin sågning av Louis  ­ Leterrie r s, som gjort "The Incredible Hulk", action- äventyr "Clash of the Titans" (2010). Filmen, som förvand- lades till 3D-variant sedan den spelats in, ansågs av majoriteten både fånig och tråkig befolkad av närmast parodiska gudar. Huvudrollsinnehavaren Sam Worthington hade man inte mycket till övers för heller. Summan av kritiken gjorde att jag naturligtvis kollade in filmen med ytterst låga förväntningar. Bra var den inte men filmen serverade ungefär vad som förväntas av ett matinéäventyr innehållandes monster, hjältar, några skönheter och ett explosivt slut. Att ­dia-logen var tafflig stod jag ut med.


Förväntningarna inför uppföljaren, regisserad av "The Texas Chainsaw Massacre"-regissören Jonathan Liebesman, borde kanske därför hållit sig på en lagom nivå men efter att ha sett trailern närmare tio gånger, såg jag verkligen framemot en riktig 3D-mangling i biomörkret ackompanjerad av bra musik och snygga special- effekter.


Denna gång är det människornas sviktande tro som dränerar gudarna på deras himmelska krafter och Zeus och Poseidon åker till Hades för att finna en lösning.

Men väl på plats blir Zeus tillfångatagen och Perseus uppdrag blir att rädda sin far ur fängelsehålan i underjorden där Kronos, mänsklighetens förgörare, hålls fången.

Manuset är återigen tunt och övertydligt och dialogen blir naturligtvis därefter. Liam Neeson och Ralph Fiennes fortsätter som Zeus och Poseidon men skåde- spelarna är större än sina roller och i stället ser jag två utklädda män som låtsas vara bröder och gudar.


Så jag blir en aning besviken,  men jag har inte tråkigt, jag gillar  figurerna man trollat fram, Kronos och hans medlöpare, den onde brodern Ares och jättecykloperna. Jag ser filmen med hyfsad behållning men förtjänsten ligger  i effekterna, historien som sådan har jag redan glömt.

Renodla, skapa roligare sidekicks, skriv bättre repliker, ge vår hjälte lite djup och satsa på en final som verkligen tar andan ur mig till nästa gång. För en film till lär det bli.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Sam Worthington

Har lite längre hår än i förra filmen, annars är hans Perseus sig lik. Är lagom kantig som halvgud och får säkert ny chans i en tredje film på samma tema.


Liam Neeson

Längtar till Taken 2 – den här insatsen kan han stryka från sitt cv.


Ralph Fiennes

Trodde aldrig jag skulle kunna ge favoriten Fiennes enbart godkänt men mer blir det inte som Hades och det kanske han inte hoppats på heller.


Édgar Ramírez

Spelar krigsguden Ares tillika ogin, äregirig halvbror till Perseus och gör det bra. Vill du se mer av Ramírez rekommenderas hans insats i Carlos – The Jakal.