"White house down"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

DRAMAACTION

USA. Av Roland Emmerich. Med Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal. Längd: 2.11. Från 15 år.

Ganska länge tror jag att det var vårens risiga "Olympus has fallen" som fått en ompaketerad uppfräschning med ny regissör, andra skådespelare och en begripligare titel - "White house down".

Men trots de uppenbara likheterna - Vita huset faller i grymmast tänkbara terroristhänder och enda möjliga räddningen är en ensam säkerhetsman - rör det sig om två olika filmer.


Här får Channing Tatum (förklara den mannens storhet den som kan) nobben som agent vid Secret Service. Men gissa vem den ende är som står vid presidentens sida när det börjar smälla, kulorna viner och samtliga i Vita huset tas som gisslan?

Vad regissör Emmerich har emot den amerikanske presidentens bostad borde han prata rejält länge med sin terapeut om. Det är andra gången han bestämt sig för att ge sig på den med bomber och granater.


Men där effekterna i "Independence day" var spektakulära och ögonbrynshöjande, blir de här bara ett upprepande av en trött man utan fantasi.

Man skrattar dessutom ganska rejält på sina ställen när "White house down" blir ofrivilligt komisk. Att kräma på med Beethovens ödessymfoni när en galen hackare ger sig på Vita husets datorer är ju rent parodiskt.

Och dessutom viftas det (bokstavligen!) på slutet med den amerikanska flaggan på ett sätt som gör att man vill se den bli lågornas rov.

Tatum.