"Where to invade next"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Where to invade next"
Foto: Filmbolag

Inte hade jag trott att det skulle vara så skönt att bli struken medhårs av Michael Moore.

Det är nästan så att jag börjar nynna på studentslingan ”fy fan vad vi är bra”,  medan den vanligtvis provokativa filmaren invaderar oss. Inte med vapen, utan med frågor, och en något luddig filmisk premiss: USA har inte vunnit något krig sen andra världskriget, men nu ska Moore reda upp situationen genom att invadera stater runtom i världen och stjäla deras bästa idéer. Det är ungefär så långsökt som det låter, men russinen han plockar ur den övervägande europeiska världskakan är naggande goda.


I Italien har arbetarna omkring 30 dagars betald semester och två timmars lunchrast, men ändå en lika hög produktivitet som i USA. De verkar lyckligare. I Tyskland minns man tillsammans sin mörka historia, istället för att gömma den. I det muslimska Tunisien har kvinnor fri abort och sina rättigheter inskrivna i grundlagen. På Island har man straffat bankmännen som orsakade finanskrisen istället för att låta dem slippa undan, och så vidare.


Man anar förstås baksidor som Moore kanske inte nämner. Samtidigt är varje idé så tänkvärd att man hade velat spinna vidare på den i en hel dokumentär, istället för att fladdra vidare i filmens humoristiska ram. Lättheten kittlar likt en fjäder, både frustrerande och skönt. Ändå tror jag att vi behöver Moores nya vänliga farbroderlighet och berättelse om världen som åtminstone delvis god.

WHERE TO INVADE NEXT

Dokumentär

USA. Av Michael Moore. Med Michael Moore, Krista Kiuru, Tim Walker. Längd: 2:00. Från: 15 år.