Water for elephants

Publicerad
Uppdaterad
BIO DRAMA Land: USA. Av: Francis Lawrence Med: Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz.
Robert Pattinson slipper vampyrtänderna, det romantiska suget finns kvar i alla fall.
Här är han olycklig veterinärstudent. Ödet tvingar honom att hoppa av utbildningen och hoppa på ett cirkuståg i det tidiga 30-talets fattig-USA. Ombord finns en sadistisk chef och en vacker primadonna, direktörens fru. Nykomlingen får hand om cirkusens andra stjärna, en klok elefant.

Robert Pattinsons storhet som skådespelare är inte uppenbar men i rätt omgivning gör han intryck ändå. Så har det varit i "Twilight"-filmerna och så är det här.
Motspelerskan Reese Witherspoon, den förtryckta cirkusprinsessan, är inget kärleksstundens barn – heta sexscener förekommer knappast – utan anpassad till det hårda livets realiteter. De drivs mot varandra, eftersom båda är samma ondskas offer.

Christoph Waltz, som slog igenom i "Inglourious basterds", har bytt naziofficerens uniform mot cirkusdirektörens men förblivit samma ruggiga sadist. Han lyfter historien till de gamla skillingtryckens nivå.

Det mesta är gjort med omsorg och den tacksamma cirkusmiljön används väl. Redan före förtexterna ser Hal Halbrock till att veterinären blir en personlighet. Han spelar honom som gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag