Watchmen

Publicerad
Uppdaterad
Bio Sci-fi Action
USA. Av Zack Snyder. Med Billy Crudup, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Malin Åkerman.

Watchmens release
såg ett tag hotad ut då Fox och Warner Bros kivades om rättigheterna. Men nu är den här och för fans av Alan Moore och Dave Gibbons numera kultförklarade serie med samma namn blir det säkert en högtidsstund.
För de flesta andra är förmodligen nära tre timmar mordmysterium förklätt till dystert superhjälteepos i mesta laget.
Men det börjar bra. Förtexterna är fantastiskt snygga och förklarar den komplexa historien kring "the watchmen". I ett parallellt 1985, där presidenten heter Nixon och befolkningen lever i skräck för kärnvapenkrig, har maskerade superhjältar nu blivit olagliga. Samtidigt kliar det i fingrarna på de självpåtagna rättviseskiparna.

Regissören Zack Snyder
("300") vill alldeles uppenbart haka på senare tids trend inom genren- att visa den mindre heroiska sidan av superhjälten. Och Watchmen är perfekt för att låta det mörka, farliga, mänskliga lysa igenom putsad, trikåklädd fasad.
Är man, som jag, svag för film noir så njuter man av den livströtte berättarrösten och den dystopiska stämningen i high tech-kostym. Tyvärr är pretentionerna  enorma, här ska filosoferas (på Mars!) och moraliska frågor om sanning och rättvisa ska redas ut. Det går inte riktigt ihop och historien kämpar för att vara smartare än den är. Det största problemet är att ingen av våra hjältar är personer man egentligen gillar, även om Malin Åkerman kanske är extra intressant här i Sverige. Watchmen blir till slut en coolt förpackad smällkaramell utan mycket innehåll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag