Warm Bodies

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Twilight? För att vara på den säkra sidan och fånga upp Twilight-publiken har rollen som R:s närmaste vän Julie castats med en blond Kristen Stewart-kopia, Teresa Palmer.
Foto: Jan Thijs

ROMANTISK SKRÄCK

USA. Av Jonathan Levine. Med Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Dave Franco, John Malkovich, Rob Corddry, Analeigh Tipton

Längd: 1.38 Från: 15 år.

R bor i ett flygplan utanför en storstad någonstans i USA. Hans liv går på tomgång bland namnlösa likasinnade som driver omkring på en raserad flygplats. Hur länge han vandrat runt här och vad som föregick denna livlösa tillvaro minns han inte. Att det har med mänsklighetens kollaps att göra finns där som en aning men inte i vilken omfattning.

Så en dag, i jakten på mat i stadskärnan, möter han Julie. Hon lever i en helt annan värld men påminner honom om allt han glömt. Han beslutar sig för att inte konsumera henne, ett val som kickar igång något som kommer att förändra tillvaron för resten av vad som finns kvar av världen.

Jo, just det, R är en zombie, Julie en levande och deras historia är en Shakespeare-rip off förlagd i ett framtida universum.

Isaac Marions roman "Warm Bodies" är en underhållande guide in i zombieland med inslag av existentialsim, viss samhällskritik, humor och kärlek och dystopin som röd tråd. Likheterna med "Twilight"-sagan när det kommer till kärlekshistorien är bitvis besvärande men överkomliga.

Regissören Jonathan Levine ("50/50") har valt att göra en lättsam version av denna zombiehistoria berättad i jag-form. Här hasar hyfsat välvårdade döingar fram i ett övertydligt och prydligt tillrättalagt narrativ. Att huvudpersonen R hostar flugor eller att Julie gärna dricker sig berusad och har ärr från självskadebeteende kommer inte på fråga. Besvärande romanstoff har fått ge vika för utseende och slutkläm som stryker oss medhårs.

Filmatiseringar av romaner kräver sina offer men Levines resultat kan få vilken zombie som helst att vilja sätta i sig både en och två av de kreativa hjärnor som förvandlade "Warm bodies" till film. Läs hellre boken.