War horse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jeremy ­Irvine spelar unge Albert i Steven Spielbergs nya matinéäventyr som utspelas under Första världskriget.
Foto: Dreamworks

DRAMA

War horse

USA. 

Av: Steven Spielberg. 

Med: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, Niels Arestrup, David Thewlis. 

Längd: 2.27. 

Ålder: 11 år. 

Premiär: 24 februari.

Steven Spielberg har alltid vetat vilka knappar han ska trycka på för att få i gång en känslostorm.

Ackompanjerad av John Williams många och öronbedövande stråkar hittar Spielberg ständigt vägen in till våra tårkanaler och får dem att flöda över.

I "War horse" är det vänskapen mellan en ståtlig pålle och en äppelkindad grabb med massor med ruter i och deras äventyr under första världskriget, som ska trigga oss till att snörvla.

Det är "Lassie på äventyr" med den skillnaden att hundkojan på gräsplanen bytts ut mot en box i stallet.


Engelsmannen Michael Morpurgos ungdomsroman blev en bästsäljare, som blev en framgångsrik teaterpjäs både i London och på Broadway. Och därmed en alldeles för stor godbit för att Hollywood skulle kunna hålla fingrarna borta.

Ted Narracott (Peter Mullan) har långt ifrån råd med hästen Joey, men ropar in den på auktion - mest för att reta markägaren han hyr sin gård av.

Hustrun blir förfärad över slösaktigheten, grannarna menar att Narracott mist förståndet när det är en stadig arbetshäst han bör ha framför plogen.

Sonen lovar att tämja och träna Joey, men tvingas skiljas från honom när kriget bryter ut och armén behöver kusar för att dra kanoner i fält.

Så Joey hamnar på slagfälten i Frankrike och hinner med att under dramatiska former även få franska och tyska ägare innan stridigheterna är över.

Någon som inte tror att Joey återigen kommer att sätta sina hovar i myllan på den engelska landsbygden efter 1918? Tänk Lassie.


"War horse" är verkligen inte en av Spielbergs mer betydande filmer (den väger för lätt, är för förutsägbar - redan efter två minuter vet vi exakt vad som komma skall), utan bör ses som en snygg och påkostad blinkning åt de hjärteknipande matinéfilmer regissören själv älskade som ung. Lassie igen!


Att "War horse" skulle kunna hindra "The artist" från att bli bästa film på Oscargalan på söndag ser jag som osannolikt.

En intressant notering i marginalen: David Dencik dyker upp i liten roll som tysk officer.

Först "Tinker, tailor, soldier, spy" och nu Spielberg. Sämre katapulter för en internationell karriär kan man tänka sig.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Jeremy Irvine

Den 20-årige engelsmannen ser ut som en ung David Hasselhoff och är i alla fall i "War horse" ungefär lika bra skådespelare som den gamle "Baywatch"-stjärnan. Stora gester och ett väl statiskt agerande.


Emily Watson

Spelar hustrun och mamman. Hamnar ofta i bakgrunden, men är den drivande i familjen och navet den inte skulle klara sig utan. Inget större tuggmotstånd för Watson, utan hon levererar precis det som förväntas av henne.


Peter Mullan


Michael Nyqvists skådespelarfavorit gör en aldrig besviken. Men det är inte direkt "Tyrannosaur"-material Mullan här fått sätta tänderna i. Han kan ändå hålla huvudet högt efter rollen som den lätt försupne och skuldsatte Ted Narracott.