Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vittra"

Lisa Henni i skräckisen "Vittra".

"Vittra"

Genre: Skräck

Land: Sverige.

Av: Sonny Laguna, Tommy Wiklund.

Med: Amanda Renberg, Johannes Brost, Lisa Henni. Längd: 1.35.

Ålder: 15 år.

Den första svenska zombiefilmen är här. Om du tror du att det är ett skämt med löjeväckande b-films-effekter och teatraliskt skådespeleri, är du fel ute.

"Vittra" är ett riktigt nervpiller och jag råder dig att inte vara ensam när du ser den.

Det är det klassiska scenariot - ett ungdomsgäng med singeltjejer och killar åker till ett ensligt torp för att spendera helgen. Killarna är inställda på sex och dukar fram sprit, men kvällen tar en helt annan riktning. En mycket blodig sådan.

Zombierna syns tidigt i filmen och jag är rädd att det ska ta udden ur det läskiga, men det gör det inte. Regiduon Sonny Laguna och Tommy Wiklund vet hur man behåller spänningen och undviker trista upprepningar.

De ständiga närbilderna ger en oavbruten oro för vad som kan finnas framför och bakom det man ser. Rollfigurerna bemöter varelserna på olika sätt. Det blir som små historier, där man varje gång fasar inför vad som kan hända. Och Samir El Alaouis stråkmusik gör det omöjligt att värja sig ifrån att krampaktigt hålla i soffkudden.