"Victor och Josefine"

Publicerad

ANIMERAD BARNFILM.

Frankrike. Av Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner. Svenska röster: Lea Stojanov, Adam Fietz, Charlott Strandberg, Claes Ljungmark. Längd: 1.21. Barntillåten.

De senaste åren har det konsumerats mängder av sprakande, rappa, snurriga, actionspäckade barnfilmer i stil med "Madagaskar", "Epic", "Bilar" och "Ice Age" på hemmaplan. Ofta roliga och välgjorda men ganska enformiga och likartade i längden. Därför blir animerade "Victor och Josefine" ett välkommet avbräck. Den handlar om björnen Victor som lever i samhällets utkant sedan han närt drömmen om en karriär som artist i stället för att göra som alla andra i släkten och satsa på att bli domare.

I kloakerna i samma stad växer lilla musen Josefine upp på ett barnhem där alla drillas att avsky björnar och samtliga möss utbildas till flitiga tandsamlare. Josefine vill bli konstnär men det ogillas skarpt. De båda möts och efter en livsfarlig första kontakt börjar en stark vänskap växa fram. Filmen är baserad på figurerna i bilderböckerna "Ernest et Celestine" av Gabrielle Vincent och resultatet är en fröjd. Här finns vänskap att ta på allvar, samhällskritik och humor, ypperlig musik av Vincent Courtois, fantastiska animeringar och inte ett enda slagsmål.

Lea Stojanov och Adam Fietz som gör de svenska rösterna har perfekt tonträff och filmen, som belönades med en Ceasar för bästa animerade film 2013, rekommenderas varmt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag