Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våga minnas

Ewa Cederstam.
Foto: MARTINA IVERUS

Dokumentär

Land: Sverige.

Av och med Ewa Cederstam.

Längd: 1.13.

Hon var 18, nybliven student och nyflyttad till egen lägenhet när hon blev våldtagen.

Det är 25 år sedan.

Livet har gått vidare men aldrig blivit detsamma. Mycket är glömt, ändå finns allt kvar. För att kunna fortsätta framåt går hon bakåt, försöker hitta in till det som hände och bättre förstå hur det påverkat henne själv och människorna i den närmaste omgivningen.

Gärningsmannen fälldes, men den första rättegången är bortträngd ur medvetandet. Polisförhöret finns inte ens sparat, tillsammans med en förhörsledare låter hon göra ett nytt.

Hon pratar med sin man, sin bästa väninna – och med mamma som inte tycker sig ha ställt upp tillräckligt för sin dotter.

Genom deras reaktioner hoppas hon hitta fram till sina egna.

Sökande samtal är svåra att förvandla till berättande bilder, ändå blir det bra film med lugn rytm och närhet till många av livets grundämnen – barn, natur, stabila miljöer.

Allt blir ett slags road movie i promenadtakt längs minnets såriga stigar – upplysande på ett vackert och nedtonat sätt.

Sedan kan man bara hoppas att Ewa själv också fann vad hon sökte. Den viktigaste konfrontationen finns trots allt inte där, den med dramats ondskefulla huvudperson.