Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppe på vallmokullen

Fagra Umi fascinerar pojken Shun.

ANIMERAT.
Japan.

Av Goro Miyazaki.

Med Masami Nagasawa, Junichi Okada, Keiko Takeshita.

Längd: 1.31.

"Uppe på Vallmo­kullen" är smakfullt tecknad. Miljöerna är naturtrogna. Allt går i de traditionellt japanska tonerna: grönt och brunt - det är en fröjd för ögat.

Men det är inte bara färgerna som är traditionella, även kvinnobilden.

Väna i blicken, står kvinnorna alltid redo med kokande kärl vid spisen, medan männen är hetsiga frihetskämpar. Visst är det 60-tal, men det är ändå svårt att låta bli att provoceras lite, trots det vackra.


Tonåringen Umi, hissar upp flaggor varje dag. Det fascinerar pojken Shun, som vill veta mer om den fagra flickan och varför hon utför denna mystiska ritual. Han skriver en dikt i skoltidningen och de börjar träffas. Till bådas förvåning visar det sig att det förflutna binder dem samman på ett sätt de aldrig kunnat ana. Det gör allt komplicerat.

Den oskuldsfulla kärlekshistorien rymmer allt ifrån en studentkamp mot rivningen av ett klubbhus, till åter­berättandet om följderna efter kriget mot Korea. Ändå är den odramatisk.

Det lunkar på i godmodig och trygg anda. Det är fint. Men inte mer än så.