"Upp i det blå"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur filmen "Upp i det blå".

Eftersom jag fortfarande har traumatiska minnen från när pappa tvingade mig att se ”Skrotnisse”, så är det med viss tvekan jag närmar mig ännu en dockfilm som utspelar sig på ett skrotupplag.

Men ”Upp i det blå” visar sig vara en mysig historia med de karaktärsfulla dockorna som sitt starkaste kort och en charmig stil som känns igen från Peter Lennstrands tidigare skapelser – ”Höjdarna” och Allram Eest.

Berättelsen är enkel: Lilla Pottan ska på ponnyläger, men lämnas av misstag vid portarna till en återvinningsstation. Övergiven i regnet hittar hon snart nya vänner i form av snälle kåkfararen Kofot (Lundgren) och ett litet knippe dockor. I hemlighet bygger de på en rymdraket i hopp om att bli rika på rymdskrot, och Pottan blir givetvis en del av spelet.


LÄS MER: Så bra är den svenska filmen "Jätten"


Relativt vuxenflummig

Det är kanske inte så spännande som det låter. Men loppiskänslan med bland annat gamla glasåtervinningsbehållare är en visuell fest för oss vuxna, och dockorna är så uttrycksfulla att man önskar att det fanns fler av dem.


LÄS MER: Full poäng till Kubo och de två strängarna


Ett lite mer myllrande tempo i stil med ”Mupparna” hade inte skadat. Filmen har lite svårt att få till ett flyt, men har också en befriande barnförbjuden känsla där dockornas repliker är relativt vuxenflummiga samtidigt som snällskurken dricker öl.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Familjefilm

Sverige. Av Peter Lennstrand. Med Mira Forsell, Adam Lundgren, Shebly Niavarani, Ida Engvoll, Eric Ericson, Susanne Thorson. Längd: 1:21. Från: Barntillåten.