Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

U-båtsdramat ”Kursk” är gripande och otäckt

Foto: 2017 Via Est ¿ Belga Productions ¿ All Rights
Foto: 2017 Via Est ¿ Belga Productions ¿ All Rights
Foto: 2017 Via Est ¿ Belga Productions ¿ All Rights
Foto: 2017 Via Est ¿ Belga Productions ¿ All Rights

Kursks öde blir nu film. Ett u-båtsdrama som är gripande och spännande, och som dessutom har tre svenska skådespelare i rollerna. 

Den 12:e augusti 2000 förliste den ryska ubåten Kursk efter det att en torped exploderat ombord i samband med en militär övning. De flesta ombord dog ögonblickligen. Men en liten skara om 23 man, lyckas ta sin tillflykt till en förseglad del av fartyget. Där i kylan och mörkret, väntar de på räddningen, allt medan syret sinar och vattnet långsamt sipprar in.

En mer ångestdrypande utgångspunkt för en film är faktiskt svår att tänka sig, när det annars livgivande vattnet plötsligt ligger som en tung massiv av död över oss.

Regissören Thomas Vinterberg har dessutom gjort sitt yttersta för att vi ska känna varm sympati med sjömännen som vi får möta för första gången på ett lyckligt bröllop. Deras lön tycks komma sporadiskt, och festen är mödosamt ihopskrapad. Ett glatt gäng framför en tv-repris av Metallicas Moskva-konsert 1991 skapar ett slags äkthet.

Michael Nyqvist skulle varit med

Kavalkaden av accenter har till en början motsatt effekt, när ett helt litet FN av olika skådespelarnationaliteter rekryterats för att spela ryssar på engelska. Men jag köper det successivt, troligtvis för att rollprestationerna är fina, och för att jag ändå blir lite lokalpatriotiskt själaglad av att se alla från Max von Sydow till Pernilla August och Gustaf Hammarsten i diverse biroller. Även Michael Nyqvist skulle ha varit med, i vad som hade kunnat bli hans sista film. Men mina ögon spanar förgäves, utan att hitta honom. Så tomt det känns.

Fast lite är det som att Matthias Schoenaerts i huvudrollen bär på en besläktad karisma: Han strålar kärleksfullt med sin lille son och höggravida hustru (Léa Seydoux) innan han ger sig ut till havs för att axla uppgiften som den beslutsamme hjälten. 

I en fasansfull scen simmar han runt under det iskalla vattnet på desperat jakt efter försvunna syrepatroner. Håller andan i instängdheten.

Gripande och spännande

Hemma protesterar hustrun mot myndigheternas lögner och byråkrati. U-båten hittas, men ryssarnas livräddande utrustning är närmast antik, och kombinationen av nationell stolthet och arrogans leder till att de vägrar hjälp från britterna och Colin Firths tålmodige överbefälhavare.

Här finns en sjudande ilska mot odefinierade ryska makthavare, men ingen tydlig politisk måltavla (Putin nämns knappt). Snarare är filmen av den gamla skolan (den delar manusförfattare med ”Rädda menige Ryan”) som förser hjältarna med  tårgnistrande martyrglorior. 

Kan man stå ut med det, så är detta ett rasande gripande och spännande u-båtsdrama som lämnar efter sig en skugga av sorgsen ”Titanic”-melankoli. 

KURSK

Drama

Frankrike, Belgien. Av Thomas Vinterberg. Med Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Max von Sydow, Pernilla August, Gustaf Hammarsten. Längd: 1:57. Från: 15 år.

 

Så bra är skådespelarna:

Matthias Schoenaerts

Är utmärkt som hjälten av den vänliga och hjälpsamma sorten. Behåller det förnuftiga lugnet när alla andra får panik. Håller andan bättre än de flesta, och älskar sin familj så att det känns plågsamt äkta. 

 

Pernilla August

Spelar en luttrad sjömanshustru som protesterar vilt på de ryska myndigheternas förljugna informationsmöten, och gör det förstå med den äran.

 

Max von Sydow

Behöver egentligen inte göra så mycket mer än att mumla iskalla beslut, och se oberört ond ut. Men herregud det är Max von Sydow! Bara det att han syns i bild räcker egentligen hur långt som helst.