"Tyskungen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mörka hemligheter. Erica Falck är på jakt efter att få fram vad som hände i hennes familjs förflutna i ”Tyskungen”.

THRILLER

Sverige. 

Av Per Hanefjord. 

Med Claudia Galli Concha, Inga Landgré, Jan Malmsjö, Edvin Endre, Richard Ulfsäter, Lennart Jähkel, Amanda Ooms, Per Myrberg, Iwar Wiklander. 

Längd: 1.45. 

Från: 15 år.

Andra världskriget lämnade spår även i fredliga Sverige. Camilla Läckbergs skrivande hjältinna Erica Falck finner ett utanför sin egen dörr i Fjällbacka - en sliten man som påstår sig vara hennes bror.

Han blir utkörd men stannar kvar i Ericas tankar. Mammas gamla dagböcker och ett nazistiskt järnkors på vinden antyder svarta hål i det förgångna. Erica har all anledning att forska vidare.


Mamma var ung under kriget och Bohuslän låg nära ockuperade Norge, motståndsmän och medlöpare tog sig över gränsen och fick vänner på den svenska sidan. Ibland blev flickor förälskade i vad som visade sig vara fel pojkar. I värsta fall fick de sedan leva med skammen att ha fött en tyskunge.

Hade det hänt Ericas mamma? Var det därför hon blivit så distanserad att hon inte ens kunde glädja sig åt att bli mormor?


Erica forskar och funderar, trevar sig fram i det förflutnas mörker. Hon söker upp personer som nämns i dagböckerna, läser om världskriget och tyskarnas norska fångläger Grini - hela tiden osäker på vad hon ska hitta.

Lika vilsna är vi som följer henne. För trots alla hopp mellan nu och då förblir den gamla tiden inte mycket mer än en dyster kuliss och krigstidens ungdomar besvärande anonyma. Som mer eller mindre skröpliga åldringar är de i dag betydligt mer levande.


Intrigen är komplicerad och deckargåtan av gammaldags sort - någon är beredd att mörda för att hemligheter ska fortsätta att vara hemliga. Men både spänningen och dramatiken skulle hade mått väl av ett klarare ljus på 40-talets dolda tragedier.

Nu blir det mest Erica Falck på utflykt i sin egen kriminalvärld, en bra bit utanför verklighetens polisdistrikt.

Att hon blivit småbarnsmamma har i vart fall inte gjort henne mindre våghalsig.

Så bra var skådespelarna

Claudia Galli Concha

 

Sammanbitet envis och övertygande engagerad privatspanare. Men några möjligheter att utveckla sina moderliga sidor får hon knappast, fast babyn snällt hänger med.


Inga Landgré

Ett känsligt och övertygande porträtt av en dement kvinna med dystra minnen från gångna tider gömda i sin sjukdom.


Jan Malmsjö

Som rutinerad föreläsare om krigsåren gör han en estradör av Jan Malmsjö-sort, en roll han behärskar till fullo.


Edvin Endre

"Jan Malmsjö" som ung är den ende som gör ett någorlunda tydligt avtryck i avsnitten från 40-talet.