Tusen gånger starkare. Foto: Robban Andersson
Tusen gånger starkare.  Foto: Robban Andersson

Tusen gånger starkare

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Regi: Peter Schildt
Land: Sverige
Längd: 1.25
Ålder: Barntillåten
Distributör: SF Film
Sverigepremiär: 24 september
Signe är en tyst liten indie-tjej, som om några år kommer att blomma upp och bli rätt cool men som för tillfället är fast i högstadiets förlamande hierarki. Hennes plats är i den något vaga mittemellangruppen, som ligger över töntarna men inte når upp till de tuffas status. Hon är dessutom bäst i klassen men det är det bara hon som vet, alla andra tror att det är en av töntkillarna. För det handlar mycket om killarna i den här klassen, som dök upp redan 2006 i ungdomsromanen med samma namn av Christina Herrström. De syns mest och hörs mest och det är ingen som ifrågasätter att de aldrig är med och städar upp efter sig efter bilden, inte ens bildläraren. Men så kommer en ny tjej till klassen. Saga känner inte av de osynliga normerna och skakar om både ungar och vuxna med sin rättframhet. Hennes styrka applåderas till en början, klassföreståndaren vill att hon ska peppa Signe och de andra tjejerna att ta för sig lite mer. Men det får han snart ångra.
Det skulle vara världens enklaste sak att avfärda den här filmen som totalt onyanserad och rent av som en lite stolpig pamflett, för samma suveräna fingertoppskänsla som i ”Ebba & Didrik” och ”Glappet” visar inte regissören Peter Schildt upp här. Tyvärr, får jag väl säga, går inte det för det finns alldeles för mycket igenkänning, framförallt i de plågsamt tydliga reaktionerna när tjejerna börjar revoltera och bete sig precis som killarna. Det intressanta är ju att den här problematiken inte stannar i klassrummet utan fortsätter ut i arbetsliv och privatliv. Hur många gånger har man inte hört uppmaningar om att kvinnor ”måste ta för sig mer” och sedan, när de väl gör det, möts av en uppretad manlig motkraft som skriker i högan sky om kvotering och orättvisa.
 Det här är en film som inte skäms för att vara övertydlig i könsdebatten - vilket är både dess styrka och svaghet.

Så bra är skådespelarna


Jacob Ericksson
 Klassföreståndaren vill väl men saknar helt förmåga att se sin egen roll i att bevara de orättvisa strukturerna i klassrummet. Ericksson är både charmig och rolig och riktigt, riktigt obehaglig i några brännande scener.


 Katharina Cohen
 
Den vimsiga bildläraren vill man bara skaka om. Hon är helt bortkollrad av killarna i niondeklassen och låter dem ständigt smita ifrån städningen. Hennes chock när tjejerna slutar att ta hand om skiten är träffande rolig.


Göran Ragnestam
 
På gympan är det basket som gäller och killarna rusar på som vanligt. Den smågrinige gympaläraren går till slut med på en danslektion, som blir en tillfällig succé. Ragnerstam gör honom med komisk bravur.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag