Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Turist"

Ruben Östlunds film "Turist" handlar om en familj på skidsemester som hamnar i en lavin. De klarar sig utan skador, men pappans flykt från familjen under faran väcker frågor och fördärvar familjens relation.

DRAMA

Sverige.

Av: Ruben Östlund.

Med: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren, Clara Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius.

Längd: 1.59.

Från 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Johannes Bah Kuhnke

En tung insats som på en gång modern och gammaldags pappa, han vill vara med, men förmår inte alltid vara riktigt närvarande. Hans stora sammanbrott kommer att gå till vår filmhistoria.

 

Clara och Vincent Wettergren

De båda barnen är ypperliga som familjens sköraste och mest skarpsynta medlemmar. De lyssnar och känner av, lägger sig i när det behövs. Skilsmässa är deras största skräck.

 

Lisa Loven Kongsli

För mig okänd norsk skådespelerska. Hon gör det tydligt att mamma är familjens fasta punkt, om än inte så fast som hon skulle vilja. En nyvunnen väninnas principfast fria liv provocerar svårt.

Familj på skidsemester i Alperna. Vackert vinterväder, gott om snö. Några dagar ska de på heltid vara med varandra inbäddade i den moderna vintersportortens alla högteknologiska omsorger som lovar bekvämlighet och äventyr.

Pappa är inte upptagen av jobb och förklarar gärna för de båda barnen vad som händer - att allt är lugnt. När till exempel laviner sprängs är det bara ett spektakulärt skådespel att njuta av under lunchpausen på hotellterrassen.

Men så rullar en lavin vidare rakt mot de dukade borden. Panik utbryter. Pappa sliter till sig mobilen och rusar därifrån - som många av gästerna. Kvar blir mamma och barnen.

 

När snöröken lagt sig visar sig inget ha hänt - men allt är ändå fördärvat. Hur kunde pappa överge de sina i farans stund?

En svårhanterad fråga utan givet svar. Mor ältar och fars ego går i kras bland nödlögner och bortförklaringar. Pappas gråt skrämmer barnen och gör frun än mer osäker.

Livslögner bör hanteras med varsamhet slog Ibsen fast och Ruben Östlund manar till försiktighet när pixlade självbilder ska demaskeras. Pappa har avslöjats inför sig själv och världen, att även han känner sig som offer är inte bara sentimental självömkan. Kommer barnen nånsin mer att lita på honom? Förmodligen. Frun? Tveksamt. Själv blir han tvungen att se sig som någon annan än den han trott sig vara.

 

Med en hotellstädare som stumt vittne bygger Ruben Östlund scen för scen sitt omskakande familjedrama - miljön och Fredrik Wenzels suveräna bilder ger stabil ram runt ambivalens och tvekan.

Andra regissörer brukar överge falska hjältar som avslöjats. Östlund stannar hos sin och ser honom krympa ihop i egna och andras ögon - en omvänd växtvärk rätt plågsam att se.