Ruben Östlunds film "Turist" handlar om en familj på skidsemester som hamnar i en lavin. De klarar sig utan skador, men pappans flykt från familjen under faran väcker frågor och fördärvar familjens relation.
Ruben Östlunds film "Turist" handlar om en familj på skidsemester som hamnar i en lavin. De klarar sig utan skador, men pappans flykt från familjen under faran väcker frågor och fördärvar familjens relation.

"Turist"

Publicerad

DRAMA

Sverige.

Av: Ruben Östlund.

Med: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Vincent Wettergren, Clara Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius.

Längd: 1.59.

Från 11 år.

Familj på skidsemester i Alperna. Vackert vinterväder, gott om snö. Några dagar ska de på heltid vara med varandra inbäddade i den moderna vintersportortens alla högteknologiska omsorger som lovar bekvämlighet och äventyr.

Pappa är inte upptagen av jobb och förklarar gärna för de båda barnen vad som händer - att allt är lugnt. När till exempel laviner sprängs är det bara ett spektakulärt skådespel att njuta av under lunchpausen på hotellterrassen.

Men så rullar en lavin vidare rakt mot de dukade borden. Panik utbryter. Pappa sliter till sig mobilen och rusar därifrån - som många av gästerna. Kvar blir mamma och barnen.

 

När snöröken lagt sig visar sig inget ha hänt - men allt är ändå fördärvat. Hur kunde pappa överge de sina i farans stund?

En svårhanterad fråga utan givet svar. Mor ältar och fars ego går i kras bland nödlögner och bortförklaringar. Pappas gråt skrämmer barnen och gör frun än mer osäker.

Livslögner bör hanteras med varsamhet slog Ibsen fast och Ruben Östlund manar till försiktighet när pixlade självbilder ska demaskeras. Pappa har avslöjats inför sig själv och världen, att även han känner sig som offer är inte bara sentimental självömkan. Kommer barnen nånsin mer att lita på honom? Förmodligen. Frun? Tveksamt. Själv blir han tvungen att se sig som någon annan än den han trott sig vara.

 

Med en hotellstädare som stumt vittne bygger Ruben Östlund scen för scen sitt omskakande familjedrama - miljön och Fredrik Wenzels suveräna bilder ger stabil ram runt ambivalens och tvekan.

Andra regissörer brukar överge falska hjältar som avslöjats. Östlund stannar hos sin och ser honom krympa ihop i egna och andras ögon - en omvänd växtvärk rätt plågsam att se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag