Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Transcendience

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johnny Depp från nya filmen "Transcendience".

Paret Will och Evelyn Caster är forskare och framgångsrika inom ämnet artificiell intelligens.

FBI visar stort intresse för deras än så länge hemliga projekt.

Samtidigt finns det grupperingar som är motståndare till den nya teknologin och som ogillar parets sätt att leka Gud genom att skapa konstgjorda känslor på (data) burk! Efter en föreläsning blir Will skjuten av en fanatiker med ordet Unplug tatuerat på armen och som sedan tar sitt eget liv.

Kulan förgiftar sakta Wills kropp och han ber Evelyn och kollegan Max Waters om att försöka överföra hans hjärnfunktion till datorerna vilket skulle vara det ultimata beviset på att deras forskning funkar i praktiken.


Operationen lyckas och Will startar ett datacenter för nanoteknik lite i skymundan där han fungerar som en digital helare för handikappade, men tar samtidigt kontroll över deras intellekt vilket skrämmer Evelyn som hela tiden stått vid hans sida.

FBI, Max och andra forskarkollegor inser nu att Will måste stoppas men hur gör man det när han inte finns i fysisk form?

"Transcendence" kan sägas tillhöra filmgenren mad scientist med klassiska förlagor som "Frankensteins monster" och "Osynlige mannen", men tankarna går också till Spike Jonzes senaste verk "Her" som tog upp ämnet artificiell intelligens med ett medvetande. Men där den var en vemodig och varm historia är "Transcendence" en kall men visuellt spektakulär thriller, som kanske någonstans i manuset vill diskutera den globala forskningens påverkan på moral och människa?


Om man köper grundhistorien om en man som transcenderar in i den digitala världen och pockar på makt och auktoritet så erbjuder filmen tveklöst ett par timmars fullvuxen biounderhållning.

Men förvänta er ingen ny "Inception" då Christopher Nolan denna gång enbart står som producent och i stället låter sin fotograf Wally Pfister sköta regin.

KOMEDI

UK/Kina/USA.

Av Wally Pfister.

Med Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Kate Mara, Paul Bettany, Cillian Murphy, Cole Hauser.

Längd: 1.59.

Från: 11 år.