Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Trainwreck"

"Trainwreck".

"Trainwreck" blev nyligen en oväntad publiksuccé i USA och därmed även ett genombrott för komikern Amy Schumer som skådespelerska och (okonventionell) omslagsflicka.

FAKTA

"Trainwreck"

Komedi

USA.

Av Judd Apatow.

Med Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, LeBron James.

Längd: 2:04.

Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Amy Schumer

Jag var redan nedkärad i Amy Schumer som komiker, men att hon skulle fixa en hel långfilm var ändå en glad, men inte helt oväntad överraskning. Denna aura av bakfylla och relationsnojor, är något Hollywood ska vara rädda om.

Bill Hader

Tänk er den genomgoda men intelligenta Tom Hanks-snällheten, och ni får Aaron – killen som Amy till slut kärar ned sig i. Hader är ett perfekt komplement till den yviga huvudrollsinnehaverskan. Man både tycker lite synd om och gillar honom.

Tilda Swinton

En helt fantastisk och smått oigenkännlig uppenbarelse. Solbränd på utsidan, kall på insidan, och specialist på att tänka ut magasinsartiklar med någon form av kvinnohatande, men säljande, vinkel.

LeBron James

NBA-stjärnan spelar här sig själv. Det kan tänkas vara svårt att misslyckas med, men jag gillar även rollens vända på perspektivet-twist. LeBron blir här Aarons goda vän som försöker skydda honom från Amys tänkbart inte så ärbara avsikter.

Hennes förstasida på herrmagasinet GQ där hon poserar som en lättklädd prinsessan Leia sugandes på C-3PO:s finger, har delat de feministiska fansen i två läger, där jag tillhör förespråkarna: Jag bara älskar driften med mannen som fastnat i pojkrummet.

Amy Schumer är kaxig, vulgär och smart, och det är egenskaper som hon i egenskap av manusförfattare och huvudrollsinnehavare lyckas ta med sig till Hollywood och ”Trainwreck”.

"Ligga sked"

Filmen tar tydligt sikte på den romantiska komedins klichéer, och scenerna där en bakfull Amy stapplar hem, kisandes mot morgonsolen, iklädd minikjol och vingelklackar, känns som en befrielse.

Amy spelar alltså Amy, flickan som redan som barn fick lära sig av pappa att ”monogami är orealistiskt”. Något som i vuxen ålder ger henne visa problem med att binda sig, men också en inställning till umgänge som kan sammanfattas i repliken ”jag gillar inte att ligga sked”. På dagarna jobbar hon som reporter på mansmagasinet S’Nuff där den hårdhudade chefen (Swinton) beställer artiklar som ”Är du gay eller är hon bara tråkig”.

En väntad romantisk kurva

Så en dag skickas Amy för att intervjua en kändisidrottsläkare, och inser efteråt att hon inte riktigt kan släppa tanken på honom. Därifrån följer filmen en någotsånär väntad romantisk kurva, fast med smartare, vassare, och mer igenkänningsskapande skämt för oss som inte har en chans på Hollywoodperfektionen.

Amy Schumer är den ultimata hjältinna för alla som någon gång legat med fel kille, burit för små kläder, supit för hårt, och ändå känt oss rätt okej med det.