Tintins äventyr - Enhörningens hemlighet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ÄVENTYR

Av Steven Spielberg. 

Längd: 1.47. 

Ålder: 11 år. 

Distributör: Disney/ Sony. 

Sverigepremiär: 28 oktober.

Bomber och granater          - en sån återkomst för den evigt unge reportern som gjorde sina största scoop redan på 30-, 40- och 50-talen.

 Tintins fans må ha blivit äldre och hans skapare, belgiske tecknaren Hergé dog redan 1983. Men frågan är om inte Steven Spielberg och Peter Jackson nu gett honom nytt liv. Med stora resurser och fräsch teknik har de gjort honom till filmhjälte - och det har han aldrig varit förr, trots några misslyckade försök.

 Upptakten är försiktig. De stupida poliserna Dupond och Dupont jagar en ficktjuv och Tintin fyndar modellskeppet "Enhörningen" på marknaden. Flera är ute efter den stiliga tremastaren, visar det sig.


Snart är Tintin          och hans smarta hund Milou ute på världshaven för att försöka lösa ett dramatiskt växande mysterium.

 Milou har inledningsvis en huvudroll men snart träffar de kapten Haddock och hunden hamnar i bakgrunden. Haddock är den stora personligheten - spritproblem gör honom svag, men mod och temperament ger styrka. När han håller på att förgås av törst i öknen och fantasins vågor slår in bland sanddynera skapar Spielberg stor film helt i Hergés anda.


Tintin själv          är mer slätstruken, som han alltid varit.

 Den fantasifulla historien är framvaskad ur "Krabban med guldklorna" samt dubbel-albumet "Enhörningens hemlighet"/"Rackham den rödes skatt". Ortodoxa Tintin-nördar har fel att finna - så är till exempel det mesta av det koloniala och lätt rasistiska borttrollat. Men annars är karaktärerna sig överraskande lika både till det yttre och inre - och äventyren väl så äventyrliga som förr.

 Tekniskt är det här ett mästerverk, där den inspelade filmen enbart används som underlag för animatörerna. Steven Spielbergs fans kommer att i Tintin se Indiana Jones andliga kusin. Peter Jacksons beundrare får svårare att hitta spår av "Sagan om ringen", men de kommer kanske i den planerade uppföljare som Jackson ska regissera.

Om du är duktig på att läsa textremsor - se helst den odubbade, engelskspråkiga versionen. Däremot kan du strunta i 3 D, mervärdet är obetydligt.

FAKTA

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNATintin - 3 getingar
Den unga stjärnan från "Billy Elliot", Jamie Bell, har lånat Tintin sin skådespelarkonst om än inte sitt utseende. Jesper Adefelt är bra svensk röst.
Skurken Sackarin 3 getingar
Johan Rabaeus gör mer av den tacksamma rollen än Daniel Craig förmår och är ensam ett skäl till att välja den dubbade versionen.
Kapten Haddock 4 getingar
Andy Serkis är van att agera utan sitt utseende. Som den törstige kaptenen är han bäst. Johan Hedenbergs stämma är aningen tamare.