Foto: Focus Features/Splash News
 Foto: Focus Features/Splash News

Tinker, tailor, soldier, spy

Publicerad
Uppdaterad
England/Frankrike/Tyskland.
Av: Tomas Alfredson.
Med: Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt m.fl.
Längd: 2.07.
Förmodligen får vi inte se många svenska filmer av Tomas Alfredson i fortsättningen. Efter "Låt den rätte komma in" är han ett världsnamn och nu har han gjort sitt internationella mästarprov.
Det är oklanderligt.
Med hjälp av fotografen Hoyte van Hoytema och skådespelare som Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy och John Hurt har han med imponerande precision tagit sig an John le Carrés gamla spionroman om jakten på en mullvad inom den engelska underrättelsetjänsten. En frostig kalla-kriget-historia som blev minnesvärd tv-serie redan på 70-talet.
George Smiley var ett tag nästan lika känd som James Bond - fast han var tyst, stillsam och tillbakadragen. En samhällstjänare så fri från glamourösa superhjälteattribut att han smälte in i den trista bakgrunden och nästan inte syntes alls. Alec Guinness gjorde rollen i tv, och det var så vi tänkte oss Smiley.

Det kan vi fortfarande göra
, Gary Oldman har adopterat det strängt återhållna och genomgrå förhållningssättet och gjort det till sitt.
Smiley, som under förödmjukande former fått lämna "cirkusen" - det interna namnet på underrättelsetjänsten - kallas tillbaka för att i hemlighet avslöja en dubbelagent som fått gamle chefen Control på fall. Control misstänkte fem av sina med­arbetare - bland dem Smiley, som nu ärver chefens misstankar.

Metodiskt iakttar Smiley sina forna arbetskamrater, minns svek och anmärkningsvärda händelser i det förflutna - minns sitt möte med ärkefienden Karla, den sovjetiske spionchefen. Som möjliga förrädare rör sig det kalla krigets bittra aristokrater diskret i de väl inrökta miljöer som är deras.
Allt är högklassigt hantverk, väl balanserat och njutbart presenterat. I inledningen lyssnar Control på Jussi ­Björling sjungande "Land, du välsignade". Det gjorde han inte i romanen. Även i andra ­detaljer avviker filmen från boken - ändå är den i stil och stämning strikt trogen.
Och ska man söka någon svaghet så är det möjligen att le Carrés rädsla för övertydlighet också är Alfredsons. Den som inte skärper sig och blir sin egen Smiley riskerar att halka ut ur intrigen.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Gary Oldman

I dag mest känd som Sirius Black hos Harry Potter men sedan 30 år en grym uttolkare av särpräglade personligheter. Här syns inga spår av dem, bara en tjänste­man som biter ihop om sina besvikelser och gör sitt jobb i rikets tjänst.

John Hurt

Världens förmodligen bäste nu levande birollsaktör, även om han sällan syns i filmer som är honom värdiga. Men pressade spionchefen Control, som inser att någon av hans närmaste förtrogna spelar dubbelt, är helt på hans nivå.

David Dencik

Efter en rad roller i svenska och danska filmer är det nu dags för den internationella karriären - han syns också i "The girl with the dragon tattoo". Helt godkänd som ungerskättade Esterhase, en av de misstänkta agenterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag