Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Timbuktu"

"Timbuktu" får fyra getingar av Expressens Maria Brander.
"Otroligt vackert och så fruktansvärt".

Det är som att tiden står stilla. Kameran smeker över landskapet, sanddynerna, träden, solstrålarna och husen.

Allt är så otroligt vackert, och så fruktansvärt.

Filmen kretsar kring verkliga händelser 2012, när jihadister tog kontroll över Timbuktu, Mali och införde Sharialagar i området.

Vi får se ockupanterna vandra runt på gatorna för att tillfredsställa sitt maktbehov. I megafon ropar de ständigt ut nya förbud: Alla kvinnor måste täcka sig, ingen får sjunga, röka eller spela fotboll. Ofta framstår de som löjeväckande dumma, men straffen de utdömer är hänsynslösa: Kärleksfulla familjer förstörs och människor dör eller torteras, för ingenting.

Hopplöst förlamande tillstånd

Det här så här det verkligen känns att leva under terror, tänker jag. De är inte Hollywoodfilmernas actionfyllda attacker och bombningar, utan mer detta hopplösa förlamande tillstånd som bara pågår i en långsamt kvävande vardag.

Med den insikten groendes i hjärnan, kan jag ändå ta att Oscarjuryn föll för och nominerade den här filmen, i stället för Ruben Östlunds "Turist".

FILM

"Timbuktu"

Drama

Frankrike/Mauretanien.

Av: Abderrahmane Sissako.

Med: Abel Jafri, Hichem Yacoubi, Ibrahim Ahmed, Fatoumata Diawara.

Längd: 1:37.

Från: 15 år.