Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"The worlds end"

Fatal pubrunda i "The World's End".
Foto: Laurie Sparham

KOMEDI

Storbritannien. Av Edgar Wright. Med Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Rosamund Pike, Pierce Brosnan. Längd: 1.49. Från: 15 år.

Simon Pegg och Edgar Wright avslutar sin så kallade Cornetto-trilogi med en pubrunda från helvetet. Kompisgänget från gymnasiet återförenas i hemstaden på Gary Kings (Pegg) uppmaning för att avsluta The golden mile, 12 pubar och lika många öl, som de inte lyckades fullfölja när det begav sig 20 år tidigare. Målet är The World's End och det är lite av ett domedagsspektakel som man nu rundar av med.


Liksom de två tidigare filmerna börjar det stillsamt för att succesivt övergå i 1) ett zombiemayhem i "Shaun of the dead", 2) pusseldeckare à la "Morden i Midsomer" i "Hot fuzz" och nu 3) invasion av blåblodiga utomjordingar.

Simon Pegg är lite av en rödhårig Rowan Atkinson som lyckas vara underhållande trots att hans karaktärer ofta är både påfrestande och halvkorkade. Ofta flankeras hans figurer av återkommande birollsinnehavare som alla bidrar till att det blir lite småkul.


Men ett vinnande koncept är inte evigt framgångsrikt, inte ens om man upprepar det med en rejäl twist. Därför rekommenderas den första Cornetto-filmen i stället eller möjligtvis "Run fatboy run" om man vill ha lite mer av Simon Peggs lätt fåntrattiga uttryck.

Och ja, Cornetton figurer i samtliga historier - i olika smak och färg som någon slags symbol för genren eller liknande - men någon större betydelse för handlingen har struten inte.