"The woman in black"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Radcliffe i "The woman in black".

RYSARE

Land: England.

Av: James Watkins.

Med: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer.

Längd: 1,35.

Från: 15 år.

Harry Potter har pluggat färdigt, Hogwarts är historia och Daniel Radcliffe kan - efter alla år i skolan för trolldom och häxkonster - gå ut i det riktiga skådespelar­livet.
Om han ser med tillförsikt mot fram­tiden verkar lite osäkert för han börjar sin nya tillvaro med en dyster huvudroll i en riktigt gammaldags engelsk rysare. Stilen är klassisk, miljön likaså - det tidiga 1900-talets England visas från sin mörkaste sida.


Radcliffe gör en ung ­jurist, hårt prövad av ett oblitt öde. Han skickas till ett ­murrigt skräckhus i en lantlig ­avkrok för att gå igenom den ­hädangångna innehavarinnans ­efterlämnade papper.
Han är inte välkommen i byn - det lilla hotellet vill inte ha honom som gäst, kusken vill helst skjutsa honom tillbaka till stationen. Kåken - med spindelväv i hörnen och lakan över möblerna - står en del av dygnets timmar isolerad av tidvattnet, i den förfallna trädgården skymtar en mörk och spöklik kvinna.
Den unge juristens sinnesstämning, redan från början i moll, sjunker raskt mot noll. Det enda som står i vägen för en bottenlös depression är byns framsynta fritänkare, en förmögen och bilburen man som vägrar tro på skrock och spökerier - trots att hans egen familj är drabbad av traktens förbannelse.
Sorgligt är det - kanske även skrämmande.


Men den som vill få nattsömnen förstörd måste som vanligt godta förutsättningarna och i någon mening tro på osaliga andars förmåga att plåga de efterlevande.
Annars får man nöja sig med att njuta av vackra bilder från mörka kärr och regndränkta hedar - och så gott det går låta sig dras in i samspelet mellan Radcliffe och det ruggigt väl­designade huset.
Mytomspunna bolaget Hammer har producerat tillsammans med bland andra svenska Film i väst och Filmgate, som sett till att effekterna håller måttet. Det mesta är gediget välgjort, och leksakssamlingen skulle göra lycka i "Antik­rundan".
Till sist må man falla i undran över det "lyckliga" slutet. Damen i svart släpper inte greppet.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

   

Daniel Radcliffe

Redan som Harry Potter hade han anledning att se skärrad ut, nu gör han det i långsamt tempo. Sorg och smärta präglar en mer än godkänd insats, om den räcker för att hålla stjärnstatusen levande återstår att se.


Ciarán Hinds

Rutinerad aktör som skapar en trygg och farlig atmonsfär. Att han vägrar släppa kontakten med det rationella även i de mest trängda lägen blir självklart och trovärdigt.


Janet McTeer

Den hjälpsammes hustru är en kvinna under påverkan - en av många i byn. Vid sidan av Radcliffe och Hinds blir alla roller så små, att det inte riktigt blir plats för hela individer.