Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"The wolverine"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Plågad. Hugh Jackman spelar en superhjälte med existentiella problem.
Foto: Richard Rho

ACTION I 3D.
USA.  Av: James Mangold. Med: Hugh Jackman, Rila Fukushima, Tao Okamoto,  Svetlana Khodchenkova, Hiroyuki Sanada, Will Yun Lee, Famke Janssen.  Längd: 2.06. Från 15 år.

Logan har lagt Wolverine på hyllan efter sju sorger och åtta bedrövelser. Han lever torftigt och ensligt i en svårflirtad skog med grizzlyn som enda sällskap. Men så blir han uppsökt av en tuff figur med kick-ass-egenskaper och ombeds ta ett sista farväl av en gammal bekant. Ytterst motvilligt följer Logan med och färden går mot Tokyo och en döende man som inte vill checka ut riktigt än. Han hoppas nämligen att den snabblänkande, superstarke Logan ska ta emot hans erbjudande, ett erbjudande som kan sätta punkt för Wolverine för gott...

James Mangold har givit oss filmer som "Walk the line", "3.10 to Yuma" och "Girl, interrupted" och hans främsta förmåga som filmskapare är nog personregi (tre Oscarsnomineringar och två vinster i två av ovan nämnda filmer) Här förvandlar han Hugh Jackmans mutant till en trött figur som helst vill bli lämnad utanför strålkastarljuset, som härjas av mardrömmar och som inte längre har något sammanhang att klamra sig fast vid.

Denne superhjälte med svåra existentiella spöken att brottas med slänger Mangold in i actionscen efter actionscen, ninjaslagsmål och fighter på framrusande snabbtåg vilket bidrar till bra tempoväxlingar mellan historiens övriga inslag av livsvisdom, japanska måltidstraditioner och romantik.

Och Wolverine håller som huvudperson i en egen film, han är en trovärdig hjälte både när hans självläkningsförmåga börjar bli tjatig och när han är på väg att förlora den.

Mindre kraft har ägnats åt protagonisterna - de är lömska, vackra, välklädda men aldrig särskilt hotfulla. Kanske en Liev Schreiber-typ borde fått plats liksom David Benioffs penna, manusförfattaren från förra filmen som nu kan stoltsera med "Game of thrones" på sitt cv, som hade kunnat forma skurkarna med mer kött på benen.

"The Wolverine" är i första hand en film för de redan invigda men kan också fungera som en inkörsport för den som är nyfiken på Marvels universum. Till exempel är Haradas/Silversamurajens historia betydligt mer intressant än vad som kommer fram här.

Och till sist - lämna inte salongen när eftertexterna börjar rulla, då kanske du missar något...

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Hugh Jackman

Svårt att motstå denne skäggige best som med övertygande trötthet, några småtorra men roliga one-liners och stor inlevelse får den här kantige, mardrömsridne mutanten att hålla liv i filmen. Och mer trötthet och smärta får den som ger sig i kast med "Les Misèrables" där Jackman gör en enastående insats.


Rila Fukushima

Fotomodellen Fukushima gör här långfilmsdebut i rollen som Logans tuffa sidekick Yukio. Behärskar fightscenerna och lyckas bibehålla en slags outtalad spänning i förhållande till huvudpersonen. En nybakad skådespelerska vi lär se mer av.


Tao Okamoto

Fotomodell nummer två som också gör långfilmsdebut. Har en otacksam roll som den som ska beskyddas och blir lite blek och ointressant vid sidan av sin coola bonussyster Yukio. Men, fler filmroller står nog på lut även för Okamoto.