Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The town

Foto: Claire Folger

 BIO ACTIONDRAMA 

Regi: Ben Affleck. 

Land: USA. 

Distributör: Sandrew Metronome. 

Ålder: 15 år. 

Längd: 2.04.

Han blev Hollywoods officiella driftkucku och rejält pissad på under många år – Ben Affleck.

 Det räckte med att nämna helt sinnesslöa komedier som ”Surviving christmas” och ”Gigli” för att man skulle slå sig för knäna av illvilligt skratt.

 Men i samband med ”Hollywoodland” 2006 lyftes det på ögonbrynen. 

  Året efter var vi rätt många som skamset stirrade ner i marken och erkände att regidebuten – efter Dennis Lehanes ”Gone baby gone” – var rasande bra.

Det var just Lehane som tipsade Affleck om romanen ”Prince of thieves”, den grund ”The town” är byggd på. Därmed blir det en gång för alla uteslutet att i fortsättningen dra på munnen åt mannen med filmvärldens vassaste hakparti.

 ”The town” är nämligen ett drama som fullständigt tar andan ur en, en käftsmäll som gör ont i hela kroppen och en thriller som förvandlar mina naglar från hyfsat långa till totalt nerbitna.

 I stadsdelen Charlestown i Boston sägs det att folk är bra på två saker – råna banker och sno pengar från värdetransporter.

Fyra barndomsvänner slår till mot en bank och som en sorts säkerhet kidnappas den kvinnliga chefen Claire (Rebecca Hall). Doug MacRay (Affleck) tar på sig uppgiften att, efter att hon släppts fri, övervaka henne för att lista ut vad Claire vet och sagt till FBI.

 Ett rörande kärleksdrama får en krampaktig början. Doug väljer att hålla kompisarna ovetande om de gryende känslorna samtidigt som de planerar en stöt mot Bostons självaste hjärta, Fenway Park – basebollagets Red Soxs hemmaarena. Och Rebecca får inget veta om hans brottsliga avsikter.

Att Affleck åter är på mammas gata märks. Varje bild känns äkta och nästan luktar och flera av skådespelarna verkar som sprungna ur de ruffiga miljöerna. 

 Dessutom klarar Affleck att skaka nytt liv i en av filmens mest slitna klichéer – biljakt med vidhängande skottlossning.

 Ännu en anledning att än en gång ödmjukt mumla ”respekt” medan skammen fortsätter blossa på kinderna.

 ”The town” är en av årets stora biostunder, helt klart.


Så bra är skådespelarna

Ben Affleck 


 Hans gängledare ger oss både en förhärdad kriminell och en känslomänniska med hjärtat som kompass. Imponerande. Affleck spelar liksom ner sig själv och påminner i sina gester om en tidig – Bruce Springsteen.


 Rebecca Hall


 Har inte mycket yta att röra sig på, men visar upp ett hjärtknipande spel. Hennes ansikte är ett register över känslor som vandrar mellan hopp och bottenlös förtvivlan.


 Jon Hamm


 Första scenerna med honom sitter man bara och skriker ”Don Draper, Don Draper”, och mannen ser ju så fräck ut att känslan delvis stannar kvar hela filmen. 


  Jeremy Renner


 •  Genombrott i ”The hurt locker” och Renner visar med sitt nerviga spel här att han kan bli en av sin generations stora. 


 Chris Cooper


 Denne koloss är väl med högst fem minuter, men avtrycket som förråad fängelsekund är helt knäckande. Och glasögonen – herregud, vilka fräcka glasögon.