Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The tourist

Angelina Jolie och Johnny Depp.
Foto: Peter Mountain

ROMANTISK THRILLER

Av: Florian Henckel von Donnersmarck 

Land: USA/Frankrike 

Ålder: 11 år 

Längd: 1.43 

Distributör: Sony pictures 

Sverigepremiär: 5 januari

För bara några år sedan var det alltid skurkarna som rökte. Om en person tände en cigg så visade det sig ofelbart att han eller hon var en opålitlig typ som det skulle gå illa för. 

 Efter att ha sett ”The tourist” undrar jag om den här hollywood-regeln börjar luckras upp. För när Johnny Depps karaktär i ”The Tourist” suger på en cigarettattrapp, och alltså försöker hålla sig fräscht rökfri, framställs han som en tönt. 

 Vi fattar precis hur mesig han är i samma sekund som Angelina Jolie kastrerar honom med uppmaningen att han borde göra det han egentligen känner för. Var en man och rök, är budskapet. 

 Gissa om han tuffar till sig rejält efter att ha tagit några riktiga bloss? Någon borde faktiskt undersöka hur mycket tobaksindustrin varit med och pytsat in här. 

 Nåväl. 


Angelina Jolie spelar en mystisk puma som har fler poliser efter sig än en misstänkt självmordsbombare. Hon tillbringar sin tid i fashionabla delar av Europa, gärna på fina restauranger där hon aldrig äter. 

 I ett försök att förvirra sina förföljare raggar hon slumpmässigt upp Johnny Depp på ett tåg. Han blir då förväxlad med Jolies gamle efterlyste älskare och vi får några ledtrådar till varför halva Interpol följer hennes minsta steg. Paret kliver av i Venedig och, tja, njuter av utsikten och att småprata på fina restauranger utan att någonsin äta. 


 Det här är en remake av en fransk film men gissningsvis kom manusarbetet av sig i samma stund som superstjärnorna Angelina Jolie och Johnny Depp skrev under för att vara med.

 I stället räknade man nog imaginära dollartecken och fokuserade på scener där kameran får slicka i sig Angelina Jolies haute couture-draperade magra kropp. Varenda detalj i den sega handlingen bokstaveras så tydligt att inte ens någon som varit på toa halva filmen kan bli särskild överraskad av upplösningen. 

 Att filmens regissör även har gjort den mästerliga ”De andras liv” är nog det största mysteriet. 

 Som tur är har Depp en slags inneboende humor som balanserar Jolies överjordiska femme fatale men tyvärr blir ”The tourist” aldrig mer än en agenthistoria for dummies. 


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Johnny Depp


 Med lite god vilja går det att fnissa några gånger åt Frank, den mesige matteläraren som blir indragen i äventyr. Karln är ju både begåvad och rolig, det vet vi. Men det här är ett gig han  bara kan ha tagit för pengarna.


Angelina Jolie


 Egentligen är Angelina Jolie en rätt hygglig skådespelare men här är hon verkligen usel. Elise blir en karikatyr av en femme fatal, som hämtad ur en film noir från 40-talet. Hoppas hon, Brad och ungarna hade det kul i Venedig i alla fall.