Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"The theory of everything"

"The theory of everything" får tre getingar av Expressens Maria Brander.
Eddie Redmayne fick pris för sin insats.
Foto: Mario Anzuoni

Stephen Hawkings bok "Kosmos - en kort historik" (1988) har sålt i över tio miljoner exemplar.

Han är en vetenskapsman som uppnått ett slags rockstjärnestatus redan under sin egen livstid.

BIO

"The theory of everything"

Drama

Storbritannien.

Av James Marsch.

Med Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson.

Längd: 2.03.

Från: 7 år.

Lägg till det att Hawking har levt ett helt liv med sjukdomen ALS, varit gift två gånger, fått tre barn, och varit så nära döden att man nära nog stängde av respiratorn, så får du en fullödig Hollywood-story.

Det är ett fascinerande livsöde, och Golden Globe-belönade Eddie Redmayne fångar den spirituella energin i kombination med den kroppsliga kampen hos Hawking, på ett närmast häpnadsväckande sätt.

Saknar magin

Men framför allt får vi kanske en inblick i kvinnan bakom, som lojalt och envist skötte markservicen i decennier. Det är ett uppfriskande, men givet perspektiv, med tanke på att filmen är baserad på Jane Wilde Hawkings memoarer "Travelling to infinity: My life with Stephen".

Filmen fängslar, men hade kunnat ta ut svängarna mer. Vad jag framför allt saknar är lite mer magi. En aning av kosmos, och det svindlande i Hawkings teorier. En gnutta "Interstellar" helt enkelt.