Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The social network

Filmen "The social network" ska beskriva historien om Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg. Foto: Merrick Morton
Av: David Fincher.
Land: USA.
Ålder: Barntillåten.
Längd: 120 minuter.
Distributör: Sony pictures.
Sverigepremiär: 22 oktober.
"Att dejta dig är som att dejta en trampmaskin". I filmens första scen sätter Mark Zuckerbergs flickvän Erika Albright fingret på hur det är att umgås med killen som alldeles snart ska uppfinna Facebook.
Sedan konstaterar hon att han kommer att gå igenom livet i tron att tjejer gör slut med honom för att han är en nörd medan det i själva verket beror på att han är en skitstövel.
En briljant inledning, som sätter tonen för historien om hur en nydumpad collegekille - som gärna bär badtofflor på vintern, har en enda kompis och förmodligen Asperger light - ironiskt nog skapar världens mest betydelsefulla sociala nätverk.

Visst kan man invända
mot att det här inte är den "sanna" historien om Facebook. Och att folk generellt pratar som det låter inne i manusförfattaren Aaron Sorkins huvud stämmer naturligtvis inte heller.
Den sylvassa, drivande dialogen som karaktärerna pingpongar emellan sig har mycket lite att göra med verkligheten, där de flesta låter som speed-dejtarna i "Bonde söker fru". Men vad gör det? Det här är inte en dokumentär och lite förhöjd realism är en konstnärlig frihet.

Även om "The social network" fernissa bär smaken av det förra decenniet så är det här i grunden en tidlös framgångshistoria om moral, ambition, utanförskapets mekanismer och att växa upp.
David Fincher har skapat en enormt underhållande, kvickt berättad historia fullt i klass med "Seven", "Zodiac" och "Fight club".
Att han just nu filmar "The girl with the dragon tattoo" är nästan för bra för att vara sant.