Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"The selfish giant"

Conner Chapman gör rollen som Arbor.Foto: IMDB

DRAMA
England.

Av Clio Barnard.

Med Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder.

Längd: 1.31.

Från: 11 år.

Arbor är en företagsam ung man i ett sådant där grått samhälle (Bradford) i norra England som mest andas arbetslöshet, uppgivenhet och en längtan tillbaka till andra, ljusare och bättre tider.

Det är som om Animals "We gotta get out of this place" har gått på repeat sedan 1965.

Arbor har man inte där man satt honom - han struntar i skolan och är allmänt stökig. Men han och bästa kompisen, påhejade av en mindre nogräknad vuxen, är fenor på att sno elkablar och värdefull koppartråd.

En långt ifrån ofarlig sysselsättning.

"The selfish giant" är drabbande och rörande. Och framför allt 13-årige Conner Chapman har en kraft i sin lilla, tunna kropp som är både betagande och imponerande.

Hans Arbor tvingas att bli vuxen alltför tidigt och alldeles för snabbt, när föräldrarna tillrättavisar med ett kok stryk och tar de stålar grabbarna lyckats gneta ihop.

Clio Barnards debut tar ett ordentligt tag om ditt hjärta i en och halv timme - vänskap kan försätta berg - och har jämförts med det Ken Loach åstadkom i början av sin karriär.

Inte mig emot. Hans "Kes - falken" är fortfarande ett mästerstycke.

DRAMA

4 getingar

THE SELFISH GIANT

England. Av Clio Barnard. Med Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder. Längd: 1.31. Från: 11 år.