Conner Chapman gör rollen som Arbor. Foto: IMDB
Conner Chapman gör rollen som Arbor.
Foto: IMDB

"The selfish giant"

Publicerad

DRAMA
England.

Av Clio Barnard.

Med Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder.

Längd: 1.31.

Från: 11 år.

Arbor är en företagsam ung man i ett sådant där grått samhälle (Bradford) i norra England som mest andas arbetslöshet, uppgivenhet och en längtan tillbaka till andra, ljusare och bättre tider.

Det är som om Animals "We gotta get out of this place" har gått på repeat sedan 1965.

Arbor har man inte där man satt honom - han struntar i skolan och är allmänt stökig. Men han och bästa kompisen, påhejade av en mindre nogräknad vuxen, är fenor på att sno elkablar och värdefull koppartråd.

En långt ifrån ofarlig sysselsättning.

"The selfish giant" är drabbande och rörande. Och framför allt 13-årige Conner Chapman har en kraft i sin lilla, tunna kropp som är både betagande och imponerande.

Hans Arbor tvingas att bli vuxen alltför tidigt och alldeles för snabbt, när föräldrarna tillrättavisar med ett kok stryk och tar de stålar grabbarna lyckats gneta ihop.

Clio Barnards debut tar ett ordentligt tag om ditt hjärta i en och halv timme - vänskap kan försätta berg - och har jämförts med det Ken Loach åstadkom i början av sin karriär.

Inte mig emot. Hans "Kes - falken" är fortfarande ett mästerstycke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag